Ιταλία αναζητεί νέα συμφωνία με την ΕΕ για να κρατήσει την οικονομία σε σωστή τροχιά

«Προτιθέμεθα να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.

Η Ιταλία επιδιώκει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στην υποτονική οικονομίας της, με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2017, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης το Σάββατο (13 Ιουνίου).

Τα σχόλια του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα έρχονται τρεις μήνες μετά τη χορήγηση ενός «άνευ προηγουμένου» περιθωρίου στη Ρώμη πάνω από τον προϋπολογισμό του 2016 και προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να σκληρύνει τη δημοσιονομική πολιτική της το επόμενο έτος.

Ο Καλέντα μίλησε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων την Παρασκευή (12 Αυγούστου) τα οποία δείχνουν ότι η ιταλική οικονομία δεν αναπτύχθηκε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υποτονική ανάκαμψη που ξεκίνησε το περασμένο έτος έχει σταματήσει.

Οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη 1,2% για φέτος και 1,4% το 2017, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στα σχέδια μείωσης του ελλείμματός της.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά», δήλωσε ο Καλέντα στην εφημερίδα La Stampa του Τορίνο.

«Συζητάμε με την Ευρώπη πώς να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.» Ο Καλένταa άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να επιτρέψουν να τρέξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2017.

Η Επιτροπή έχει θέσει στην Ιταλία  στόχο για το έλλειμμα 1,8% για το 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος της προσαρμογής είναι απαραίτητο για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του μεγάλου χρέους της χώρας, το οποίο έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ μόλις κάτω από 2.250 δισεκατομμυρίων ευρώ ($ 2.510 δισεκατομμύρια) τον Ιούνιο.

«Προτιθέμεθα να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Καλέντα. «Το σταθερό όριο είναι το χρέος, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί.»

«Έχουμε ήδη λάβει μεγάλη ευελιξία, σκοπεύουμε να ζητήσουμε περισσότερα, το μέγιστο δυνατό, αλλά πάντα σύμφωνα με τους κανόνες.»

Το Σάββατο άλλες ιταλικές εφημερίδες προέβλεψαν ομόφωνα ότι ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα αψηφήσει τις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας έναν επεκτατικό προϋπολογισμό στα μέσα Οκτωβρίου.

Η δημοτικότητα του νεαρού πρωθυπουργού έχει σημειώσει πτώση το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο ίδιος έχει στηρίξει το πολιτικό του μέλλον σε ένα δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο.

Ο Ρέντσι ορκίστηκε να σταματήσει το κάπνισμα αν χάσει το δημοψήφισμα σχετικά με τα σχέδια για τον εξορθολογισμό ιταλικού κοινοβουλίου και του εκλογικού συστήματος.