Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2022 με έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές

Το σχέδιο προϋπολογισμού, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Μαρία Χεσές Μοντέρο, περιλαμβάνει ανώτατο όριο δαπανών 196,142 εκατ. Ευρώ (0,02% περισσότερο σε σύγκριση με το 2021). [EPA-EFE/Mariscal]

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 με επενδύσεις ρεκόρ και προτεραιότητα σε «δίκαιη ανάκαμψη».

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, που σχηματίστηκε από το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) και την αριστερή Unidas Podemos (Ενωμένοι μπορούμε), ενέκρινε την Πέμπτη το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, με έντονη έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές και «δίκαιη ανάκαμψη» μετά την πανδημία.

Ο νέος προϋπολογισμός δίνει μεγάλη έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές, μετά τον καταστρεπτικό αντίκτυπο της πανδημίας, χάρη κυρίως στην επίδραση που αναμένεται στο ισπανικό ΑΕΠ για το 2022 λόγω των πόρων της ΕΕ Next Generation Funds, ανέφερε ο συνεργάτης του EURACTIV EFE.
Απαραίτητη για τη δημιουργία των νέων ισπανικών δημόσιων λογαριασμών ήταν η συμφωνία από τους δύο εταίρους του συνασπισμού για έναν νέο στεγαστικό νόμο , ο οποίος προβλέπει προσιτές και δίκαιες τιμές για τους πιο ευάλωτους.

Τώρα, το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σχεδόν εξασφαλισμένο και ο δρόμος έχει ανοίξει για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές στην Ισπανία, προγραμματισμένες για το 2023

Το σχέδιο προϋπολογισμού, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Μαρία Χεσές Μοντέρο, περιλαμβάνει ανώτατο όριο δαπανών 196,142 εκατ. Ευρώ (0,02% περισσότερο σε σύγκριση με το 2021).
Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει πόρους από το ταμείο ανάκτησης της ΕΕ ύψους 26,355 εκατ. Ευρώ: 25,622 εκατ. Ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Επόμενης Γενιάς συν 733 εκατ. Ευρώ από το ταμείο React-EU.
Ο Μοντέρο τόνισε ότι αυτός θα είναι ο προϋπολογισμός «μιας δίκαιης ανάκαμψης» και ότι οι κύριοι στόχοι του είναι να διασφαλίσει «ότι η οικονομική ανάκαμψη θα φτάσει σε όλες τις οικογένειες». «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε όπως ήμασταν πριν από την πανδημία (…)», τόνισε. Η επιστήμη θα είναι επίσης προτεραιότητα με 13,298 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
Επίσης, οι νέοι θα νιώσουν τα οφέλη, με 12,55 εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν για τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, διπλάσια σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας για τους κάτω των 25 ετών στην Ισπανία φτάνει το 36,9%.
Οι δημόσιοι πόροι που διατίθενται για την ενίσχυση της προσιτής στέγασης θα αυξηθούν κατά 46%.

Επιπλέον, ο νέος προϋπολογισμός διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό που έχει εγκριθεί ποτέ για υποτροφίες: συνολικά 2.199 εκατομμύρια ευρώ. “Ο κοινωνικός ανελκυστήρας (” ascensor social “), που είναι η εκπαίδευση, δίνει τη δυνατότητα σε πολλές οικογένειες να βελτιώσουν την κατάστασή τους μέσω σπουδών”, τόνισε ο υπουργός.