Ισχυρότερο ρόλο του ευρώ σε διεθνή κλίμακα ζητά η ΕΕ

[Images Money/Flickr]

Μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (5 Δεκεμβρίου), με τα κράτη μέλη να συνεχίζουν το διάλογο για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Επιπλέον, ειδικοί και διπλωμάτες τονίζουν την ανάγκη προώθησης των προτάσεων για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, που αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Επιτροπής.

«Ο διεθνής ρόλος του ευρώ έχει γίνει μικρότερος λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αναφορικά με τις διεθνείς συναλλαγές, το ευρώ έρχεται δεύτερο, αλλά πάντα κοντά στο δολάριο (36% έναντι 40%).

«Υπάρχει μια καταφανής έλλειψη αναλογίας μεταξύ της οικονομικής μας δύναμης και της δύναμης του ευρώ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, προκειμένου να επιτρέψουμε στο ενιαίο νόμισμα να διαδραματίσει έναν πλήρη ρόλο στη διεθνή σκηνή», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η Ευρώπη επιδιώκει να αποκτήσει οικονομική αυτονομία από τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Ο ισχυρότερος ρόλος του ευρώ σε διεθνή κλίμακα θα προσέφερε πλεονεκτήματα σε Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της προσθήκης δημοσιονομικής ικανότητας για την απορρόφηση ξαφνικών κραδασμών.

«Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στα νέα εργαλεία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Κατά τη γνώμη μου, ένα ισχυρότερο ευρώ ξεκινά σε εσωτερικό επίπεδο, με υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και με μια ισχυρή θεσμική στήριξη της ΟΝΕ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra.

X