Θα υπάρξει συμφωνία λέει ο Σουλτς-Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης προειδοποιεί ο Έτινγκερ

German euro coin

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ απηύθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη». «Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», εκτιμά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ενώ ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρεθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αναλυτικότερα, ο Σουλτς πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες (Κυριακή) το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί», επεσήμανε ο Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Και πρόσθεσε: «Η ‘Αγκελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. «Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ. Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες. Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Σουλτς.  Δήλωσε ακόμη «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχεται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η Αθήνα «δεν ήταν συνεργάσιμη» λέει ο Κατάινεν

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποδεσμευτούν περαιτέρω κονδύλια. Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Κατάινεν επεσήμανε «μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο Κατάινεν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, απασχόλησης και επενδύσεων.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει καταβάλει το μέγιστο των δυνάμεών του για να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη», σημείωσε. «Υπάρχει απολύτως καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα από την πλευρά της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε. «Αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Μπορεί κανείς να παρέχει συνέχεια ρευστότητα, (αλλά) χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτό δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα», κατέστησε σαφές. Τόνισε δε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς προς το παρόν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια κάποιου είδους μεταβατική ρύθμιση για ένα ή δύο έτη,  τόνισε ο ίδιος.

Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης μιλά ο Έτιγκερ

Την προειδοποίηση ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρεθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» από την 1η Ιουλίου απηύθυνε σήμερα ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Σύμφωνα με το Reuters ο Γερμανός Επίτροπος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προετοιμαστεί για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ελλάδα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

EurActiv με πρακτορεία