Ικανοποίηση της Αθήνας για την επταμερή – Αναμένουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων λένε οι εταίροι

greece_mini_summit_march_2015

«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της  επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.  Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της συνάντησης, που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, εξέφρασε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οι εταίροι διαμήνυσαν ότι αναμένουν τον πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μιλά για «ήρεμη και συλλογική συζήτηση», στην οποία διατυπώθηκε η δέσμευση επιτάχυνσης του προγράμματος και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να συμπληρώνει εμφατικά ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και  όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε  ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως τόνισε, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα εξέφρασε, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Σημειώσαμε χθες ένα σημαντικό βήμα, ένα θετικό βήμα και είμαστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση γι αυτά τα οποία διαμήφθηκαν χθες το βράδυ και στη σύνοδο κορυφής αλλά και στη συνάντηση που είχαμε, τη λεγόμενη 7μερή συνάντηση. Προφανώς δεν είναι το τελικό βήμα», επεσήμανε.

Το κοινό ανακοινωθέν,  που εκδόθηκε περίπου  στις 03:30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει: «Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Μηνύματα Μέρκελ-Ολάντ

«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε η Καγκελάριος. Η κα Μέρκελ ανέφερε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. «Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η κα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του κ. Τσίπρα να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε  πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές  ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν… ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας», ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος με την κα Μέρκελ, ο κ. Ολάντ σημείωσε: «Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Μύρνα Νικολαΐδου

*φωτογραφία από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο