Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έρχεται η ηλεκτρονική «γομολάστιχα» για τα λάθη από το κούρεμα των ενοικίων

athens akinita [ΑΠΕ - ΜΠΕ]

Βρέθηκε λύση, μετά την θύελλα των αντιδράσεων ιδιοκτητών ακινήτων που περιμένουν στην ουρά ακόμα και ένα χρόνο για να λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, προωθεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσει μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxis και θα αποκτούν πλήρη και αναλυτική εικόνα για την πορεία των δηλώσεων Covid από το Μάρτιο του 2020, τα τυχόν λάθη και παραλείψεις καθώς και για το είδος και το ύψος της κρατικής ενίσχυσης.

Με το «άνοιγμα» της νέας εφαρμογής που ενδεχομένως να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα οι εκμισθωτές με απώλειες στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας:

– Θα ενημερώνονται για το αν δικαιούνται και αν έχουν λάβει το συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου

-Για τις άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από το Νοέμβριο και μετά.

Επίσης θα ενημερώνονται για το αν έχουν εντοπιστεί λάθη στις δηλώσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί από τις ενισχύσεις.

Επισημαίνεται ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις ακόμα και τους συμψηφισμούς φόρων για τα μειωμένα ενοίκια του περσινού Μαρτίου είτε λόγω παραλείψεων η λαθών στις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει είτε λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Μάλιστα την έντονη δυσαρέσκεια και την απόγνωση τους για το πρόβλημα εκφράζουν σε επιστολή τους προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, και κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, 231 μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Όπως αναφέρουν «παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε λάβει την αποζημίωση για τα διαφυγόντα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 αλλά σε πολυάριθμες περιπτώσεις ούτε καν των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020» και κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία και επίταξη ενοικίων, σημειώνοντας ότι είμαστε απλοί πολίτες και όχι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου»

Στο μεταξύ, μία ακόμη ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έλαβαν το 2020. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή και δέχεται αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από τους φορολογούμενους που έμειναν εκτός της κρατικής αποζημίωσης για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Μέχρι τις 19 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλλονται διορθώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Αναλυτικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων COVID και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων:

– Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

– Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

– Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

– Μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

– Μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021 .

Από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου, ενώ η ΑΑΔΕ θα πληρώσει τις εκκρεμότητες για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και θα τρέξει και άλλους συμψηφισμούς με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.