Η Wolt εξαγοράζεται από αμερικανική εταιρεία και γράφει ιστορία

Η τεχνολογική startup Wolt, που ιδρύθηκε το 2014 και είναι γνωστή για την εφαρμογή παράδοσης φαγητού, θα εξαγοραστεί από τον αμερικανικό γίγαντα DoorDash. [Shutterstock / Karolis Kavolelis]

ΕΛΣΙΝΚΙ

Η Wolt, μια νεοφυής τεχνολογική επιχείρηση και εταιρεία διανομής τροφίμων που ιδρύθηκε το 2014, πωλήθηκε στην DoorDash, τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη (9 Νοεμβρίου), επαινέθηκε όχι μόνο από την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και από όλο το πολιτικό φάσμα, αρχής γενομένης από την υπουργό Οικονομικών, Άνικα Σάαρικκο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κράτος λέγεται ότι θα επωφεληθεί από τη συμφωνία με φορολογικά έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η Wolt θα συνεχίσει με το δικό της όνομα και η έδρα της θα παραμείνει στο Ελσίνκι, όπου η Doordash λέγεται ότι θα μεταφέρει τις δραστηριότητες διεθνούς ανάπτυξης.

Το τίμημα της πώλησης της Wolt, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των φινλανδικών επιχειρήσεων. Το 2016, η Nokia εξαγόρασε τη γαλλοαμερικανική Alcatel-Lucent με 15,6 δισ. ευρώ. Πέρυσι η ενεργειακή εταιρεία Fortum αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Uniper, μιας γερμανικής εταιρείας ενέργειας με 6,5 δισ. ευρώ.

Περισσότερο από τα ποσά, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρίσκεται η ιστορία έξι φοιτητών με μια ιδέα. Γλιτώνοντας οριακά από τη χρεοκοπία, η Wolt κατάφερε να πείσει μεγάλους επενδυτές να επενδύσουν σε αυτή. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 23 χώρες και 100 πόλεις απασχολώντας περίπου 4.000 άτομα και έχοντας 2,5 εκατομμύρια πελάτες. Σε μια χώρα που κυριαρχείται από μηχανικούς όπως η Φινλανδία, η Wolt συμβολίζει μια νέα εποχή, την οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, όπου η έμφαση δεν δίνεται στα μηχανήματα αλλά στις υπηρεσίες και στον πελάτη.

Όπως τόσες άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, η Wolt αναπτύχθηκε εις βάρος της κερδοφορίας. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Taloussanomat, το 2020 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 281 εκατ. ευρώ, αλλά είχε 47 εκατ. ευρώ ζημίες. Άλλωστε και ο νέος ιδιοκτήτης, η Doordash, έχει καταγράψει μεγάλες καθαρές ζημίες.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι το καθεστώς των διανομέων. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι της Wolt δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες, αλλά ως εργαζόμενοι – μια διευθέτηση που η Wolt έχει αμφισβητήσει.