Η Σουηδία κατασκευάζει την πρώτη βάση εκτόξευσης δορυφόρων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική που ξεκίνησε η Σουηδία το 2018, με σκοπό να φέρει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της διαστημικής τεχνολογίας. [EPA/ ESA/CNES/ARIANESPACE SERVICE]

Το διαστημικό κέντρο Esrange θα είναι η πρώτη πλατφόρμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών πυραύλων και την εκτόξευση δορυφόρων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κέντρο κατασκευάζεται έξω από την πόλη Κιρούνα στη βόρεια Σουηδία και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Σχεδόν 200 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, το Διαστημικό Κέντρο Esrange ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και λειτούργησε σαν ερευνητικό κέντρο.

Οι δομές του εκσυγχρονίστηκαν το 2015 και τώρα αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη βοήθεια μιας δανειακής σύμβασης ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από την Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων και τον κρατικό Σουηδικό Διαστημικό Οργανισμό (SSC). Σύμφωνα με το Arctic Today, πρόκειται να ανακαινιστούν οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων διαθέτουν τεχνολογίες εδάφους ικανές να επικοινωνούν με δορυφόρους, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα επίγειο κέντρο ελέγχου δορυφόρων.

Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική που ξεκίνησε η Σουηδία το 2018, με σκοπό να φέρει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της διαστημικής τεχνολογίας. Οι διαστημικές βιομηχανίες θεωρούνται στρατηγικό οικονομικό πλεονέκτημα. Η νέα επένδυση θα κάνει τη Σουηδία μία από τις περίπου δώδεκα χώρες στον κόσμο με τη δική τους δορυφορική υποδομή.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα, όμως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που εκτοξεύει σήμερα δορυφόρους από τη Γαλλική Γουιάνα και όχι από Ευρωπαϊκό έδαφος. Μιλώντας στην Arctic Today, ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Διαστημικής Εταιρείας Philip Påhlsson δήλωσε: «Το νέο διαστημοδρόμιο, θα γίνει πιθανότατα ο πρώτος χώρος εκτόξευσης πυραύλων στην ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τις εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα, προκειμένου να αναπτύξουν τεχνολογίες πυραύλων επόμενης γενιάς και να εκτοξεύσουν τους δορυφόρους τους».