Η πρωτοβουλία του Altmaier και η επιδίωξη της ευρωπαϊκής ψηφιακής κυριαρχίας

[euro2day.gr]

Τον Οκτώβριο αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομερέστερα τα σχέδια για την ίδρυση μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας European Cloud, γνωστής ως «Gaia-X», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Peter Altmaier.

Μέχρι στιγμής, στην ευρωπαϊκή αγορά cloud κυριαρχούν αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η αμερικανική εμπλοκή στη βιομηχανία θέτει σε κίνδυνο τα πρότυπα προστασίας δεδομένων της ΕΕ και κατ’ επέκταση την έννοια της «ψηφιακής κυριαρχίας» της Ευρώπης.

Νωρίτερα φέτος, ο Altmaier δήλωσε ότι «η Γερμανία έχει αξιώσεις στη ψηφιακή κυριαρχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για εμάς να μην δημιουργούνται λύσεις cloud μόνο στις ΗΠΑ». Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν τον Ιούλιο, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung διέρρεσε τον Αύγουστο ένα εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο, αποκαλύπτοντας τα σχέδια του Altmaier, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «η βιομηχανία σήμερα κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικές εταιρείες όπως η Amazon».

Μιλώντας πρόσφατα στη EURACTIV, εκπρόσωπος του γερμανικού ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η κυριαρχία των δεδομένων και η ευρεία διαθεσιμότητα δεδομένων μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μια υποδομή δεδομένων που συμμορφώνεται με τα πρότυπα ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί στην Ευρώπη».

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι το ομοσπονδιακό Υπουργείο σκοπεύει να «προωθήσει την κατασκευή μιας τέτοιας υποδομής δεδομένων» προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επίτευξης κυριαρχίας στον τομέα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.de

X