Η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία επηρεάζει την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

[Ronald Wittek/EPA/EFE]

Προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της Συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου, πρόκειται να πραγματοποιήσουν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η πρωτοφανής πολιτική κρίση στη Γερμανία θέτει υπό αμφισβήτηση οποιαδήποτε φιλόδοξη μεταρρύθμιση προς το παρόν. «Αυτό είναι το τέλος της ‘’μερκελικής’’ μεθόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά Γερμανός βουλευτής.

Γερμανία και Γαλλία συγκλίνουν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

«Σημαντική πρόοδο» προς την επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης σημείωσαν Γαλλία και Γερμανία μετά από μαραθώνιο συνομιλιών στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

Περιορισμένη ανταπόκριση από τη Γερμανία

Η Καγκελάριος Μέρκελ διανύει δύσκολη περίοδο. Το «υπερβολικά πολιτικό» όραμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και η διαδικασία ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών που διαχειρίζεται η Επιτροπή, δεν ικανοποίησε το Βερολίνο.

Από το 2014, η επιτροπή Γιούνκερ και ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση προς τις χώρες που δαπανούν περισσότερα, προκειμένου να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή στήριξη για το έργο.

Η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να επιτύχει το ρυθμό ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) μέχρι το τέλος του έτους, ο οποίος δεν συσχετίζεται με τη Γαλλία.

Στο μέτρο που προτείνει την προσθήκη κεφαλαίων: η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για επενδύσεις 1,1% του ΑΕΠ κάθε χώρας, γεγονός που θα συνεπαγόταν αύξηση της συμβολής των καθαρών συνεισφερόντων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Από γαλλικής πλευράς, η κυβέρνηση δεν θεωρεί επείγον να επιταχύνει το ρυθμό, ιδίως λόγω μιας διαφωνίας σχετικά με την ΚΑΠ.

Ως εκ τούτου, στα οικονομικά ζητήματα δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή άποψη και λύση, με τους Ευρωπαίους να περιμένουν την ανάληψη δράσης κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

«Αυτό που επείγει είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης που προστατεύει και αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, όχι τα οικονομικά ζητήματα», δήλωσε ο διπλωμάτης και πρώην σύμβουλος του Χέλμουτ Κολ, Joachim Bitterlich. Ανέφερε, τέλος, ότι η πρόοδος στην κοινή άμυνα που θα πρέπει να παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου «αποτελεί τεράστιο βήμα για τη Γερμανία».

Μέρκελ: Συμφωνεί με Μακρόν για το προσφυγικό, αλλά όχι για την Ευρωζώνη

Ανοικτή στα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD την Κυριακή (10 Ιουνίου).

X