Η πανδημία ανοίγει «τεράστια τρύπα» στη γερμανική οικονομία

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει λιγότερα χρήματα για δραστηριότητες όπως φαγητό σε χώρους φιλοξενίας ή πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων. [Shutterstock/gopixa]

Η πανδημία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην εθνική οικονομία της Γερμανίας 350 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Κυριακή το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2022.

Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απωλειών της χώρας από την έναρξη της πανδημίας οφείλεται στην πτώση των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει λιγότερα χρήματα για δραστηριότητες όπως φαγητό σε χώρους φιλοξενίας ή πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, η πανδημία επηρέασε και τις επενδύσεις. Χωρίς την πανδημία, οι εταιρείες θα είχαν επενδύσει επιπλέον 60 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.

«Η ανάκαμψη θα διαρκέσει χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι ακόμη και αν το 2022 αποδειχθεί ισχυρό έτος, η πανδημία θα αφήσει ένα «αξιοσημείωτο κενό» στις οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας.

Εκτός από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, οι διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο, καθώς οι πρόσθετοι συνοριακοί έλεγχοι εμπόδισαν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει μια σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2022.

Ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι τώρα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 3,6%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση άνω του 4%.