Η νομισματική κρίση στην Τουρκία κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία

Η νομισματική κρίση στην Τουρκία εγείρει έναν νέο, επιπρόσθετο εξωτερικό κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας, πολύ περισσότερο διότι προστίθεται στις διενέξεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία, προειδοποιεί σήμερα Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, καθώς πλήττεται από τη διπλωματική ρήξη ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για την όλο και μεγαλύτερη επιρροή που αποκτά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η ΕΕ.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά όσον αφορά την αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η έκβαση (των διαπραγματεύσεων) για το Brexit καθώς και για τις μελλοντικές πολιτικές των ΗΠΑ ως προς το εμπόριο», τονίζει το υπουργείο στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του που δημοσιοποιείται σήμερα. «Ο επίμονος διάλογος για τους δασμούς και η απειλή εμπορικού πολέμου προκαλούν ασφυξία στην εμπορική δραστηριότητα», επισημαίνει.

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία παρουσιάζουν έναν νέο εξωτερικό οικονομικό κίνδυνο», προσθέτει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Παρά τους κινδύνους πάντως η γερμανική οικονομία παραμένει σε ανοδική τροχιά, ωθούμενη από τις δημόσιες δαπάνες, την ιδιωτική κατανάλωση, τα χαμηλά επιτόκια, τη ρωμαλέα αγορά εργασίας και την αύξηση των μισθών σε πραγματικές τιμές, κατά το μηνιαίο δελτίο.

Οι γερμανικές εταιρείες αναμένεται εξάλλου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρά την απειλή εμπορικού πολέμου, προστίθεται.

Ενδεχόμενο γερμανικής οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία
Εν των μεταξύ, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άντρεα Νάλες δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν περιστάσεις υπό τις οποίες η Γερμανία να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία.

«Μπορεί να προκύψει μια κατάσταση όπου η Γερμανία θα χρειαστεί να βοηθήσει την Τουρκία, ασχέτως των πολιτικών εντάσεων με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε η κ. Νάλες σε συνέντευξή της στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Funke, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Η Τουρκία είναι ένας εταίρος στο ΝΑΤΟ τον οποίον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι προς το συμφέρον όλων η Τουρκία να παραμείνει οικονομικά σταθερή και οι τρέχουσες αναταράξεις στο νόμισμά της να περιοριστούν», είπε η κ. Νάλες.

Κατά την ίδια, η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο είναι η σωστή κίνηση. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε.

«Είναι ξεκάθαρη προσδοκία μου από την ομοσπονδιακή Καγκελάριο πως, φυσικά, τα κρίσιμα ζητήματα επίσης θα αντιμετωπιστούν. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει τη σύλληψη και κράτηση Γερμανών στην Τουρκία», συνέχισε.