Η Λιθουανία λέει στους πολίτες: «Πετάξτε τα κινεζικά τηλέφωνα»

Xiaomi store [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας συνέστησε στους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν κινεζικά κινητά τηλέφωνα και παρότρυνε τους ανθρώπους να πετάξουν αυτά που ήδη χρησιμοποιούν, αφού μια κυβερνητική έκθεση διαπίστωσε ότι οι συσκευές είχαν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας.

Τα κορυφαία τηλέφωνα που πωλούνται στην Ευρώπη από τον κινεζικό γίγαντα smartphone Xiaomi Corp έχουν μια ενσωματωμένη ικανότητα να εντοπίζουν και να λογοκρίνουν όρους όπως «Ελευθερώστε το Θιβέτ», «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «δημοκρατικό κίνημα», ανακοίνωσε την Τρίτη 21/9 ο κρατικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας.

Η δυνατότητα στο λογισμικό τηλεφώνου Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την «περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή, ανέφερε στην έκθεση το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας.

«Η σύστασή μας είναι να μην αγοράζετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγείτε από αυτά που έχουν ήδη αγοραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Άμυνας Margiris Abukevicius παρουσιάζοντας την έκθεση.

Η Xiaomi δεν απάντησε σε ερώτημα του Reuters για σχόλιο.

Οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας επιδεινώθηκαν πρόσφατα. Η Κίνα ζήτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είπε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στη Λιθουανία θα ονομαζόταν Γραφείο Αντιπροσώπου της Ταϊβάν.

Οι αποστολές της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το όνομα της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας μια αναφορά στο ίδιο το νησί, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της έδαφος.