Η ιταλική πολιτική σκηνή διχάζεται για το μέλλον μιας ιστορικής τράπεζας 

EPA-EFE / MATTIA SEDDA

Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, η MPS είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική εμπορική και λιανική τράπεζα και θεωρείται εδώ και καιρό "πολύ μεγάλη για να αποτύχει". [EPA-EFE / MATTIA SEDDA]

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την πώληση της κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) στον διεθνή τραπεζικό όμιλο Unicredit απέτυχαν, ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, η MPS είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική εμπορική τράπεζα λιανικής και θεωρείται εδώ και καιρό “πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει”. Ωστόσο, απέφυγε οριακά την οικονομική κατάρρευση το 2017 μόνο χάρη σε μια συμφωνία που πέτυχε η ιταλική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, το κράτος είχε τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιήσει την MPS με 8,1 δισ. ευρώ και να ελέγξει το 68% αυτής, αλλά είχε την υποχρέωση να πουλήσει την τράπεζα πίσω στον ιδιωτικό τομέα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τώρα, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσανατολίζεται να ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ο λόγος είναι ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Unicredit κατέστησαν πηγή αντιπαράθεσης εντός του συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, καθώς η Unicredit αρνήθηκε να αναλάβει τα απομειωμένα δάνεια της MPS και πίεσε την κυβέρνηση να καλύψει οποιοδήποτε πιστωτικό πρόβλημα μπορεί να προκύψει από την επιχείρηση. Οι ηγέτες του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος πανηγυρίζουν για το τέλος της διαπραγμάτευσης.

“Έχω την εντύπωση ότι η Unicredit νόμιζε ότι συμμετείχε σε μια πώληση”, δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Ενρίκο Λέτα. Οι κεντροδεξιές δυνάμεις εντός και εκτός της κυβέρνησης εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να επιτεθούν στον Λέτα για υποτιθέμενη σύγκρουση συμφερόντων επειδή πρόσφατα εξελέγη στο ιταλικό κοινοβούλιο στη Σιένα, όπου εδρεύει η MPS.

“Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της UniCredit για την Monte dei Paschi δεν είναι καλή είδηση, ακόμη και αν δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτοί που ζητωκραυγάζουν για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια κρατικοποιημένη MPS σαν να μην είχε συμβεί τίποτα και χρειαζόμαστε μια νέα λύση από την αγορά”, δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών Μπενετίτο ντε λα Βέντοβα.