Η Goldman Sachs προειδοποιεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ προκειμένου να προστατέψει το City του Λονδίνου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της Goldman Sachs, Gary Cohn.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, ο Cohn είπε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ θα συμβάλει να παραμείνει το Λονδίνο μια «μεγάλη χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» για το Ηνωμένο Βασίλειο να κρατήσει τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο Λονδίνο, και ότι η εταιρεία του ελπίζει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή έδρα της στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Νομίζω το να έχουμε μια μεγάλη χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα στο ΗΒ και το ΗΒ μέρος της Ευρώπης είναι το καλύτερο πράγμα για όλους μας», τόνισε.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα μεταφέρουν την έδρα τους έξω από το Λονδίνο για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ωστόσο, ο Matthew Elliott, από την ομάδα πίεσης Business for Britain έχει δηλώσει ότι αυτές οι τακτικές εκφοβισμού έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. «Όταν η Βρετανία συζητούσε αν θα ενταχθεί στο ευρώ», είπε, «η Goldman Sachs απείλησε να αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν μπαίναμε στο ευρώ και προέβλεπε την κατάρρευση της πόλης και των βρετανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Έκανε λάθος τότε, κάνει λάθος και τώρα.

Θεωρεί πως οι κανονισμοί που έρχονται από τις Βρυξέλλες εμποδίζουν την ικανότητα του City να είναι ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

«Η ΕΕ επιβάλει νέους χρηματοπιστωτικούς κανόνες στο City που μπορεί μεν να είναι κατάλληλοι για την ευρωζώνη, αλλά όχι για τη Βρετανία ως μη κράτος μέλος της ευρωζώνης… κάνοντας το City λιγότερο ανταγωνιστικό από την Wall Street», είπε ο Elliot.

Ο Lucy Thomas από τον φιλοευρωπαϊκό όμιλο Business for New Europe, διαφωνεί. Θεωρεί ότι οι πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν το Λονδίνο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΕ, και όχι το αντίθετο.

«Η Goldman Sachs είναι ένα μόνο παράδειγμα από τις πάνω από 250 ξένες τράπεζες που έχουν έδρα στο Λονδίνο και βασίζονται στη συμμετοχή μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Thomas. «Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 10% των φορολογικών εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου, το ήμισυ των οποίων προέρχεται από τις διεθνείς εταιρείες με έδρα το Λονδίνο. Αν χάσουμε αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την οικονομία μας».

*φωτογραφία [Lisa Widerberg/Flickr]

X