Η Γαλλία προχωρά στη φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων

[EPA-EFE/ETIENNE LAURENT]

Τα επικαιροποιημένα σχέδια για την καθιέρωση φόρου ψηφιακών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ ενδέχεται να επανέλθουν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, ενώ αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, την Κυριακή (20 Ιανουαρίου).

Σε συνέντευξή του στο Le Journal du Dimanche, ο Γάλλος υπουργός τόνισε: «Μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες θα θεωρούσαν σφάλμα να αφήσουμε ανεπίλυτο αυτό το ζήτημα».

Τα σχόλια του κ. Λε Μερ έρχονται μετά από το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τα σχέδια φορολόγησης ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ ορισμένα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας αντιτίθενται στα εν λόγω σχέδια.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να υποχρεώσει τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν εισφορά 3% επί των εσόδων στη χώρα από την οποία προέρχονται τα χρήματα αυτά και όχι στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει φορολογική έδρα.

Ο φόρος θα εφαρμοζόταν μόνο σε επιχειρήσεις με συνολικό ετήσιο εισόδημα 750 εκατ. ευρώ και άνω, με ετήσια φορολογητέα έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα φορολογίας είναι απλά συμβουλευτικός. Όταν οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την πρόταση τον Δεκέμβριο, υποστήριξαν τα σχέδια για μείωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος εντός της ΕΕ στα 40 εκατομμύρια ευρώ από την αρχική πρόταση της Επιτροπής ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ και επιβολή φορολογικού συντελεστή 5% αντί 3%.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο επεδίωξε να συμπεριλάβει τις υπηρεσίες ροής μέσω διαδικτύου στο πεδίο εφαρμογής της εισφοράς.

Το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί στη φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τυχόν μελλοντική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ασκεί πιέσεις για άμεση εφαρμογή του φόρου στη χώρα του.

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί τέλος στο δικαίωμα άσκησης βέτο των κρατών μελών σε σχέση με τα φορολογικά θέματα της ΕΕ.

Η κατάργηση αυτής της διάταξης για τη φορολογική νομοθεσία θα σήμαινε ότι κράτη όπως η Ιρλανδία, τα οποία διαθέτουν εξαιρετικά ελκυστικό φορολογικό καθεστώς για μεγάλες πολυεθνικές, δεν θα είναι πλέον σε θέση να παρεμποδίσουν νέα πλαίσια όπως τα ψηφιακά φορολογικά προγράμματα.

X