Η Γαλλία καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της για επενδύσεις

Volkswagen_factory_CREDITAlizada-Studios_Shutterstock [Alizada Studios/Shutterstock]

Ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αντέκρουσε την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Γερμανίας για το εμπορικό της πλεόνασμα αλλά παρότρυνε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αυξήσει τις δαπάνες της για επενδύσεις.

Σε μια συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου), ο Σαπέν παραμέρισε τις επικρίσεις των ΗΠΑ ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να προωθήσει τις εξαγωγές της.

Η επίθεση «πολύ προφανώς δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Σαπέν. Αλλά, προσέθεσε, ότι η Γερμανία «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα» όσον αφορά τις επενδυτικές της δαπάνες. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον τόσο των Γερμανών όσο και της ευρωζώνης», δήλωσε.

Η συνέντευξη του Σαπέν προσέθεσε εξωτερική πίεση σε έναν εσωτερικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, η οποία έχει κατ’ επανάληψη σπάσει ρεκόρ από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008-9. Την περασμένη Πέμπτη, η εθνική στατιστική αρχή Destatis, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία εξήγαγε 253 δισεκατομμύρια € περισσότερα από ότι εισήγαγε το 2016. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό της τάξης του 1,2% πλέον του υπάρχοντος € 1.2 τρις, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% στα € 955 δις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση, η οποία θα δώσει ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη της ΕΕ.

Αλλά η πολιτική της Γερμανίας, η οποία χαράσσεται από τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του χρέους, η οποία θα ακολουθηθεί από φοροελαφρύνσεις μεσοπρόθεσμα εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη το Σεπτέμβριο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχει δεσμευτεί για την τόνωση των επενδύσεων σε υποδομές. Οι σημαντικοί εταίροι της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, διατηρούν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με το Βερολίνο.

Στις 31 Ιανουαρίου, σε μια συνέντευξη στους Financial Times, ο κορυφαίος σύμβουλος για το εμπόριο του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο κατηγόρησε το Βερολίνο ότι «(συνεχίζει) να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και τις ΗΠΑ με ένα «εν κρυπτώ γερμανικό μάρκο» που είναι κατάφωρα υποτιμημένο».

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία κερδίζει νομισματικό πλεονέκτημα με το να είναι μέρος της ευρωζώνης. Για τους Γερμανούς εξαγωγείς, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι σχετικά χαμηλή, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία και άλλα κράτη μέλη.