Η φορολογική μεταρρύθμιση διχάζει την κυβέρνηση της Ιταλίας

Το φορολογικό προκαλεί νέες τριβές του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. [EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI]

Οι υπουργοί της ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία υπέστη ήττα στις τοπικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών που ασχολήθηκε με την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η απόφαση της Λέγκα επιβεβαιώνει σαφώς τη διευρυνόμενη ρήξη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, την οποία υποστηρίζει ο Σαλβίνι.

Η Λέγκα μίλησε για διαφωνίες σχετικά με τις μεθόδους και το περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, οι υπουργοί διαφώνησαν με τις αυξήσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ενώ ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι τους δόθηκε το κείμενο του νομοσχεδίου μόνο μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση.

Η κυβέρνηση ενέκρινε ακόμη ένα πλαίσιο για τα μέτρα που θα λάβει τους επόμενους μήνες. Το νομοσχέδιο, το οποίο απαιτεί η ΕΕ για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ως στόχο να μειώσει και να απλοποιήσει το τρέχον φορολογικό σύστημα και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο κεντροαριστερός ηγέτης Ενρίκο Λέττα χαρακτήρισε το ρήγμα «πολύ σοβαρό και ανεύθυνο». «Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να λάβει η χώρα τα χρήματα για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Λέτα, ο οποίος μόλις εξελέγη για μια θέση στο ιταλικό κοινοβούλιο και του οποίου το Δημοκρατικό Κόμμα, γνώρισε μια σειρά από μεγάλες νίκες στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε επίσης ότι εκτιμά πως ο Σαλβίνι επιλέγει ένα πόλεμο μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω των εκλογικών απωλειών της Λίγκας.

Ο Ντράγκι προσπάθησε να λύσει τη διαφωνία, καθώς φέρεται να απάντησε στο κάλεσμα του Σαλβίνι «να διευκρινίσει ότι δεν είναι ώρα για αύξηση φόρων». «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην κάνει κανέναν να πληρώνει περισσότερα ή λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου.

Συζητώντας για την αναθεώρηση του κτηματολογίου, που για τη Λέγκα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, ο Ντράγκι είπε ότι η αναθεώρηση «έχει πολύ σημαντικές στατιστικές και σημαντικές επιπτώσεις, αλλά δεν θα αλλάξει απολύτως τη φορολογία στα σπίτια και τη γη».

Στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης, το σύστημα χαρτογράφησης και κτηματογράφησης θα ενημερώνεται για να ληφθούν υπόψη τα μη καταχωρημένα και παράνομα κτίρια, καθώς και τα ακίνητα που έχουν χτιστεί σε γη που χαρακτηρίστηκε για γεωργική χρήση.

Το κείμενο εισάγει επίσης περιοδικές ενημερώσεις αξιών και ενοικίων και κανονισμούς ad hoc για ιδιοκτησίες ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.