Η Φινλανδία πρώτη στην ετοιμότητα υιοθέτησης ενεργειακών τεχνολογιών

Patent Law Copyright Intellectual Property Business Internet Technology Concept. [Copyright symbol ©AP Images/European Union-EP]

Η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Καλιφόρνια (ΗΠΑ) είναι οι περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, παγκοσμίως, στην ανάπτυξη και υιοθέτηση σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών grid edge. Για να επιτύχει o ενεργειακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή μετάβαση του τομέα της ενέργειας, το grid edge – η διασύνδεση μεταξύ ενεργειακής προσφοράς και ζήτησης – είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι τεχνολογίες grid edge είναι κομβικές για την υποστήριξη του ενεργειακού μετασχηματισμού. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, από ηλεκτρικά οχήματα έως αντλίες θερμότητας, ηλιακούς συλλέκτες και έξυπνους μετρητές έως εφαρμογές, που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών.

Την ετοιμότητα και τις ανάγκες 36 χωρών, παγκοσμίως, γύρω από το grid edge αξιολόγησε μελέτη της Siemens, του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα στο grid edge, εν μέρει λόγω των σχεδίων της για μια ευέλικτη αγορά και την υψηλή τιμή του άνθρακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Καλιφόρνια έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για grid edge, εν μέρει λόγω της διείσδυσης των ηλιακών συλλεκτών. Από κοντά, όσον αφορά την ετοιμότητα για το grid edge, ακολουθούν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υψηλή ετοιμότητα

Η Σιγκαπούρη, από την πλευρά της, παρ’ όλο που παρουσιάζει υψηλή ετοιμότητα για grid edge, έχει χαμηλότερη ανάγκη, εν μέρει λόγω των μέτριων φιλοδοξιών για την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μελλοντικό ενεργειακό της μείγμα.

Αν και η Φινλανδία, η Γερμανία, το ΗΒ και η Καλιφόρνια, είναι οι περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη και ετοιμότητα για grid edge, η Νορβηγία, η Κίνα και ο Καναδάς παρουσιάζουν την επόμενη υψηλότερη ανάγκη και ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, ενώ η Νότια Αφρική έχει σχετικά υψηλή ανάγκη για σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες, έχει χαμηλή ετοιμότητα.

Ενεργειακή μετάβαση

Η διεθνής μελέτη για το grid edge παρουσιάζει τις ανάγκες και την ετοιμότητα των χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. “Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο “όλα σε ένα” όσον αφορά στον ενεργειακό μετασχηματισμό. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το ποιες λύσεις είναι κατάλληλες για μια περιοχή και πόσο έτοιμη είναι μια χώρα να τις αναπτύξει σε κλίμακα”, σημειώνει η Siemens, σχολιάζοντας τη μελέτη.

“Η γνώση για την ανάγκη και την ετοιμότητα για τεχνολογίες grid edge σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τις κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, τα ρυθμιστικά πλαίσια μπορούν να ενθαρρύνουν ή ακόμη και να επιταχύνουν τις δραστηριότητες του ενεργειακού μετασχηματισμού των εταιρειών”, προσθέτουν οι αναλυτές.

X