Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

[Giuseppe Lami/EPA]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος που υπέβαλε η Ιταλία για το 2019 μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη δημοσιονομική σύσταση την οποία είχε απευθύνει το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018.

Η Επιτροπή σημειώνει, επίσης, ότι το σχέδιο δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις που υπέβαλε η Ιταλία στο πρόγραμμα σταθερότητάς της του Απριλίου 2018.

«Η Ευρωζώνη βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, υποστηριζόμενους από κανόνες που είναι οι ίδιοι για όλους. Έργο και καθήκον μας είναι να προασπίζουμε το κοινό συμφέρον και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

«Το χρέος της Ιταλίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και η σχετική δαπάνη των Ιταλών φορολογουμένων είναι περίπου η ίδια με εκείνη για την εκπαίδευση. Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματός της για το 2019, και προσβλέπουμε σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο εντός των προσεχών εβδομάδων», πρόσθεσε.

«Η γνώμη που εξέδωσε η Επιτροπή δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί σαφή και σκόπιμη απόκλιση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δέσμευση του υπουργού Τρία σχετικά με τον σκοπό αυτόν και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το πνεύμα τούτο τις προσεχείς εβδομάδες», σημείωσε.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες, προκειμένου να υποβάλει νέα πρόταση.

Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν διάλογο

Με τον διορισμό του ως υπουργού Οικονομικών, ο Τζιοβάνι Τρία εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, για να καθησυχάσει τα θεσμικά όργανα και τις αγορές.

Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχε «περιθώριο αλλαγής» στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί τον Τρία «αξιόπιστο» συνομιλητή και κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να συνεχίσει εκ νέου τον διάλογο.

«Ωστόσο, η πόρτα μας δεν κλείνει: επιθυμούμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Σε λίγες εβδομάδες, το Eurogroup θα συζητήσει για τα σχέδια προϋπολογισμού των μελών της Ευρωζώνης. «Καλώ όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο Twitter μετά την απόφαση της Επιτροπής. Εντούτοις, προειδοποίησε: «Η Ιταλία πρέπει να καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες, για να συμμορφωθεί με τους κοινούς κανόνες μας».