Η Επιτροπή εκκινεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας

[European Commission]

Την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (21 Νοεμβρίου), καθώς η Ρώμη αρνήθηκε να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού της.

«Με όσα η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι, διαβλέπουμε τον κίνδυνο αστάθειας», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τον Ιούλιο, το Συμβούλιο συνέστησε στην Ιταλία να μειώσει το έλλειμμα κατά 0,6%. Ωστόσο, το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση περίπου 1% του ΑΕΠ. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», κατέληξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Συνεπώς, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο της Ιταλίας για το 2019 «δεν συμμορφώνεται» με το δημοσιονομικό σύμφωνο και προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος αυτού του προϋπολογισμού στην ανάπτυξη «ενδέχεται να είναι αρνητικός».

Καθώς η Ιταλία παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις μείωσης του χρέους. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανήλθε σε 131,2% το 2017, αποτελεί «βασικό μέλημα» της Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να ανοίξει μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που βασίζεται στο χρέος.

«Αυτό το βήμα που πραγματοποιούμε σήμερα αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της απόφασης που έλαβαν οι ιταλικές αρχές να μην τροποποιήσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους στο αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

Το Eurogroup υποστήριξε ήδη την απόφαση της Επιτροπής να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας νωρίτερα τον Νοέμβριο και πρόκειται να συζητήσει εκ νέου για τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης σε δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε ότι η συμμόρφωση με τους φορολογικούς κανόνες αφορά «όχι μόνο το ατομικό συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και το συλλογικό».

Σεντένο για Ιταλία: Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός δεν διαλύει τις ανησυχίες μας

Ο ελαφρώς τροποποιημένος ιταλικός προϋπολογισμός ενδέχεται να μην λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, την Τρίτη (20 Νοεμβρίου) στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή τόνισε ότι παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, ακόμη και μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, οι αμφιβολίες για το οικονομικό σχέδιο της Ιταλίας παρέμειναν.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον και η ευημερία του ιταλικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η Ελλάδα στο προσκήνιο

Μετά από τρία προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως της Επιτροπής για το σχέδιο προϋπολογισμού της, καθώς η κυβέρνηση τηρούσε τις δεσμεύσεις που έλαβε το φετινό καλοκαίρι.

«Υπάρχουν πολιτικά διδάγματα. Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, το ίδιο το πρόγραμμα, οι απαιτήσεις … αποδίδουν», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Εκτός από την Ελλάδα, οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας βρίσκονταν σε συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. ενώ τα δημοσιονομικά σχέδια της Εσθονίας, της Λετονίας και της Σλοβακίας κρίθηκαν «ευρέως συμβατά».

Εντούτοις, στα σχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας ελλοχεύει ο κίνδυνος «μη συμμόρφωσης». Παρόλο που η Ισπανία αναμένεται να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το επόμενο έτος, το σχέδιο προϋπολογισμού της κινδυνεύει μεν από μη συμμόρφωση, αλλά σέβεται τον στόχο του ελλείμματος.

X