Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Φινλανδία περιορίζει την ανάπτυξη

Η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών δήλωσε ότι έως και το 80% των εταιρειών αγωνίζονται να βρουν το εργατικό δυναμικό τους. [EPA-EFE/ETIENNE LAURENT]

Οι τεχνολογικές βιομηχανίες της Φινλανδίας λένε ότι η χώρα χρειάζεται 130.000 νέους ειδικούς κατά την επόμενη δεκαετία. Η Τεχνολογική Βιομηχανία της Φινλανδίας, ένας οργανισμός πίεσης για τη βιομηχανία τεχνολογίας που εκπροσωπεί περίπου 1.600 εταιρείες, προειδοποιεί ότι η οξεία και επιδεινούμενη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να επηρεάσει τις υπηρεσίες πρόνοιας και το βιοτικό επίπεδο, προτείνοντας ότι ο τομέας θα χρειαζόταν περίπου 130.000 ειδικούς ή 13.000 το χρόνο την επόμενη δεκαετία.

Η δήλωση της ομάδας πίεσης είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα την ανάγκη προσαγωγής περισσότερων εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό.
Νωρίτερα, η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών δήλωσε ότι έως και το 80% των εταιρειών αγωνίζονται να βρουν το εργατικό δυναμικό τους, ενώ τα Εμπορικά Επιμελητήρια έχουν ισχυριστεί ότι το 68% των μελών της λένε ότι το δίλημμα περιορίζει την ανάπτυξη.
Ο τομέας της τεχνολογίας ευθύνεται για το 50% περίπου των εξαγωγών της Φινλανδίας, με τη νομισματική αξία των νέων παραγγελιών τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2021 να είναι 6% υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του έτους και έως και 21% υψηλότερη σε ετήσια βάση.
Με τη δημοσίευση τέτοιων αριθμών, η τεχνολογική βιομηχανία ασκεί σαφώς πίεση στην κυβέρνηση.
Στη Φινλανδία, η απόκτηση άδειας εργασίας για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρεις έως εννέα μήνες, μια περίοδος που θεωρείται υπερβολικά μεγάλη. Οι τεχνολογικοί λομπίστες ελπίζουν επίσης να διασφαλίσουν ότι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας διαπραγματεύονται σε επίπεδο εταιρείας και ότι οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις θα μείνουν πίσω.