Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα ακόμη πακέτο τόνωσης της αγοράς

ecb_creditjpwers65

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει νέα μέτρα τόνωσης της αγοράς την Πέμπτη (10 Δεκεμβρίου), προκειμένου να στηρίξει την ευρωζώνη, που έχει πληγεί από την ύφεση, έως ότου αναπτυχθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αρχίσει η επούλωση των ζημιών στην οικονομία.

Μόνο οι λεπτομέρειες του πακέτου εκκρεμούν. Ωστόσο, η ουσία είναι ξεκάθαρη: το κόστος δανεισμού θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για χρόνια, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ξεπεράσουν οριστικά την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Η πρόκληση της ΕΚΤ θα είναι η εξισορρόπηση ενός αυξανόμενου φάσματος βραχυπρόθεσμων κινδύνων έναντι της βελτίωσης των μακροπρόθεσμων προοπτικών, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτικές της κινήσεις θα είναι σημαντικές, αλλά δεν θα έχουν τα χαρακτηριστικά του «σοκ και το δέος» των προηγούμενων μέτρων καταπολέμησης της κρίσης.

“Με τα θετικά νέα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων, η Ευρώπη αρχίζει τώρα να βλέπει το φως στο τέλος της σήραγγας”, δήλωσε η Oxford Economics σε σημείωμα. “Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά απαιτητικές, με το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ να συρρικνώνεται στο τέταρτο τρίμηνο.»

Προς το παρόν, η ευρωζώνη των 19 χωρών αντιμετωπίζει τριπλό σοκ: ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, την προοπτική ενός σκληρού Brexit και το ενδεχόμενο ενός πολιτικού αδιεξόδου για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και τα τρία θεωρούνται προσωρινά σοκ, με την πολιτική διαμάχη να επιλύεται και την πανδημία να χαλαρώνει μέχρι την άνοιξη, αφήνοντας την ΕΚΤ με το καθήκον να επιτύχει την ανάκαμψη του μπλοκ μέσα σε έναν δύσκολο χειμώνα.

Σημειώνεται ότι η οικονομία ανέκαμψε επίσης εκπληκτικά γρήγορα μετά το πρώτο κύμα κλειδώματος του ιού κοροναϊού, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό, τι είναι ενσωματωμένη σε οικονομικά μοντέλα. Οι νέες προβλέψεις θα μπορούσαν έτσι να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη το 2021, αλλά σε καλύτερες προοπτικές το 2022, αφήνοντας έτσι ελάχιστα επηρεασμένη τη συνολική πορεία της ανάπτυξης.

Περισσότερα από τα ίδια

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης της Πέμπτης, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας (PEPP) και περισσότερα επιδοτούμενα μακροπρόθεσμα δάνεια για τις τράπεζες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των μέτρων πολιτικής, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω μέτρα.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι το PEPP ύψους 1,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα επεκταθεί κατά τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ και η διάρκειά του θα επεκταθεί κατά έξι μήνες έως το τέλος του 2022, με τους κινδύνους να μετατοπίζονται σε βάθος χρόνου.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Philip Lane και Isabel Schnabel έχουν προσφέρει περαιτέρω συμβουλές, υποστηρίζοντας ότι η δουλειά της ΕΚΤ είναι να διατηρεί το κόστος δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αντί να τα μειώσει περαιτέρω.

Ο ήδη αναιμικός πληθωρισμός θα διατηρηθεί χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν αύξηση της τιμής του κατά πολύ κάτω από τον στόχο της τράπεζας που βρίσκεται στο 2% ακόμη και το 2023, για 11η συνεχόμενη χρονιά.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πολιτική της απόφαση στις 1245 GMT, ενώ θα ακολουθήσει η συνέντευξη τύπου της κ. Lagarde στις 1330 GMT.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X