Η ΕΚΤ συνεχίζει την ρευστότητα εν όψει οικονομικής αβεβαιότητας

[EP/Flickr]

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει πλήρως ανοιχτούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης στη σημερινή συνεδρίασή της (8 Ιουνίου), καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο της, παρά την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Η οικονομία του νομισματικού μπλοκ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της στην τελευταία δεκαετία, αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν έχει ακόμη πειστεί ότι η πρόσφατη ανάκαμψη του πληθωρισμού είναι ανθεκτική, επειδή η αύξηση των μισθών παραμένει υποτονική.

Οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους € 60 δισ. θα συνεχιστούν και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, που θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, θα θέσουν τις βάσεις για μια ανακοίνωση αργότερα φέτος σχετικά με την εκκαθάριση της αγοράς ομολόγων, προσφέροντας μια πιο εύρωστη οικονομική προοπτική για την ευρωζώνη.

«Αναμένουμε ότι η ανακοίνωση της Πέμπτης θα επαναλάβει ότι χρειάζεται ακόμα ένας« εξαιρετικός βαθμός νομισματικής στέγασης », δήλωσε ο Luigi Speranza, οικονομολόγος της BNP Paribas, στο Reuters. Οι αγορές ομολόγων και τα χαμηλά επιτόκια εισήχθησαν σε μια εποχή που η ΕΚΤ φοβόταν τον αποπληθωρισμό ή τη σταθερή μείωση των τιμών που υπονόμευσαν την οικονομική δραστηριότητα.

Με την άντληση ρευστών διαθεσίμων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία, η τράπεζα πιστεύει ότι τόνωσε την ανάπτυξη και ώθησε τον πληθωρισμό προς το στόχο της μόλις κάτω από 2,0%.

Ο πληθωρισμός έφτασε τον ερχόμενο μήνα στο στόχο του 2,0% τον Φεβρουάριο, πριν να υποχωρήσει και πάλι τον Μάρτιο. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε με άνοδο τον Απρίλιο, στο 1,9%, πριν από μια υποχώρηση τον Μάιο. Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι η αιτία για αυτές τις μεταπτώσεις, λένε οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής.

Στις προσεκτικές πολιτικές της δηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοίμπλε κατηγόρησε επίσης την ΕΚΤ για τις εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβάλλοντας ότι η πολιτική της τράπεζας κάνει τις γερμανικές εξαγωγές πολύ φθηνές.

Και οι τεχνικές εκτιμήσεις θα μπορούσαν σύντομα να περιορίσουν τον αριθμό των κρατικών ομολόγων που είναι διαθέσιμα για να αγοράσει η ΕΚΤ, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, «η πρόθεση της ΕΚΤ είναι να κάνει οποιεσδήποτε επαναληπτικές τροποποιήσεις όσο το δυνατόν πιο βαθμιαία, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα μιας αδικαιολόγητης αυστηρότερης οικονομικής κατάστασης» υποστήριξε ο κ.Valli από τη Unicredit.

X