Η ΕΕ παγώνει την πειθαρχική διαδικασία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

[ΕPA-EFE/HOSLET]

Η λύση που προσφέρεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι η «ιδανική», αλλά οι προσπάθειες της Ιταλίας αρκούν, για να αποφευχθεί η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη (19 Δεκεμβρίου) η Κομισιόν.

«Αξιολογήσαμε θετικά τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύετε να καταθέσετε στην τροπολογία περί προϋπολογισμού, όπως μας γνωστοποιήσατε στην επιστολή σας», απάντησε η Επιτροπή σε επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση της Ιταλίας και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Γιούνκερ και τους Επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Με την έγκριση αυτών των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης ρήτρας διασφάλισης (μηχανισμός παγώματος), ως μέρος του τελικού νόμου για τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί από το ιταλικό κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους, επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει στο άνοιγμα μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», πρόσθεσαν.

Μοσκοβισί: Εργάζομαι νύχτα-μέρα για να μην υπάρξουν κυρώσεις στην Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να βρει μία λύση για τα προβλήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, με στόχο να αποφευχθεί η διαδικασία κυρώσεων, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ωστόσο, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση έσωσε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τους δικαιούχους και αναβάλλοντας την 1η Απριλίου την έναρξη ισχύος των δύο πιο αμφισβητούμενων μέτρων, το λεγόμενο καθολικό εισόδημα και την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εντούτοις, ο κ. Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι το κόστος αυτών των δύο μέτρων θα καλυφθεί από τη ρήτρα διασφάλισης ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, η Ιταλία συμφώνησε να μειώσει την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2019 σε 1% από 1,5% το επόμενο έτος

«Ήταν μια νίκη του πολιτικού διαλόγου», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, αλλά θεώρησε ότι μια τιμωρητική στάση απέναντι στην Ιταλία θα είχε επίπτωση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας την ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού. Τα επιχειρήματα αυτά οδήγησαν στη «στρατηγική επιλογή» του διαλόγου αντί της τιμωρίας.

X