Η ΕΕ εισάγει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τους επισκέπτες άλλων κρατών

Εγγραφή online [Euractiv.com]

Εκατομμύρια τουρίστες και επιχειρηματίες οι οποίοι επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να συμπληρώνουν μία online φόρμα ελέγχου ασφαλείας κόστους 5 ευρώ πριν από την άφιξη τους, σύμφωνα με νέο σχέδιο της ΕΕ για αυστηροποίηση των ελέγχων εισόδου.

Το σύστημα το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Νοεμβρίου, θα ελέγχει τα έγγραφα ταυτότητας των επισκεπτών και τα στοιχεία κατοικίας μέσα από μια ενιαία βάση δεδομένων ασφαλείας της ΕΕ.

Όσοι επισκέπτες δεν θα γίνονται αποδεκτοί, είτε θα έχουν καταγραφεί από την Εuropol κατά το παρελθόν, είτε θα έχουν διαπράξει αδικήματα που έχουν καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ, είτε η διάρκεια παραμονής τους στην επικράτεια της ΕΕ θα έχει εκπνεύσει.

Γνωστό με την ονομασία «ETIAS» και παρόμοιο με το αμερικανικό ηλεκτρονικό σύστημα άδειας ταξιδιού «ESTA», το σύστημα θα παραχωρεί τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πραγματοποιούν πολλαπλά ταξίδια για πέντε έτη, ενώ η διαδικασία έγκρισης θα διαρκεί μερικά λεπτά. Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι θα μπορούσε να οργανωθεί και να λειτουργήσει μετά από νομοθετική έγκριση στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού κράτους στη Γαλλία και στο Βέλγιο, καθώς και μετά τη μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι το σύστημα ελέγχου μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε βίαιων μαχητών, εγκληματιών και παρανόμων μεταναστών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ETIAS θα επηρεάσει τους πολίτες περίπου 60 κρατών, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν της Ευρώπης για σύντομες διαδρομές χωρίς να χρειαστεί η υποβολή αίτησης για βίζα.

Η υποβολή στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου δεν θα ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, ακόμη και αν η χώρα τους δεν είναι μέλος του Σένγκεν, αλλά θα ισχύει σίγουρα για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.  Το τελευταίο κατέστη σαφές την Τετάρτη, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι η δημιουργία συστημάτων ελέγχου ήταν το πρώτο παραδοτέο που συμφωνήθηκε στον «οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εφαρμογή της θα χρειαστεί επίσης χρόνο, και αναμένεται το σύστημα ETIAS να τεθεί σε λειτουργία σε τρία χρόνια.

Επιπλέον, με αυτό το σύστημα θα αντιμετωπιστούν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για την επέκταση των ταξιδιών χωρίς βίζα για τα επόμενα χρόνια στις δύο μεγάλες γειτονικές χώρες, την Τουρκία και την Ουκρανία, ενώ θα εφαρμόζεται και στα άτομα από κράτη εκτός της ΕΕ, όπως η Αλβανία και η Σερβία.

Το κόστος της υποβολής στο Αμερικανικό σύστημα ασφαλείας ESTA ανέρχεται στα 14 δολάρια και παρέχει άδεια διάρκειας 2 ετών, ενώ το σύστημα ελέγχου του Καναδά, το ΕΤΑ, ισχύει για πέντε έτη, με κόστος 7 δολάρια Καναδά ( 5,21 αμερικανικά δολάρια).

 

X