Η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος που θα επηρεαστεί περισσότερο από το 5G

Καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας σειράς κλάδων της οικονομίας θα αποτελέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 5G. Ποιος είναι, όμως, ο κλάδος που αναμένεται να υποστεί τον πιο ραγδαίο μετασχηματισμό από τη νέα γενιά κινητών επικοινωνιών;

Η αυτοκινητοβιομηχανία απαντούν επτά στα δέκα στελέχη ΙΤ, προβλέποντας ότι το 5G θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, με την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών και επιχειρηματικών μοντέλων στον κλάδο. Σύμφωνα με τα στελέχη, η αυτοκινητοβιομηχανία, με την εμφάνιση αυτοκινούμενων οχημάτων, θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο disruption λόγω του 5G.

Σύμφωνα με έρευνα του Business Performance Innovation Network (BPI), άλλες δραστηριότητες, που θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη του 5G, θα είναι οι υπηρεσίες cloud (57%) και ο τομέας των κατασκευών (35%). Η μελέτη, που βασίζεται στις απαντήσεις στελεχών ΙΤ απ’ όλο τον κόσμο, ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου και των Logistics – Μεταφορών (συγκεντρώνοντας το 36% των απαντήσεων έκαστος) είναι αυτοί που, επίσης, θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το 5G.

Ακολουθούν ο κλάδος του online gaming (24%), η υγειονομική περίθαλψη (20%) και η ενέργεια (13%). Όπως δείχνει η ίδια μελέτη (Opportunities and Challenges in a 5G Connected Economy), ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (11% των απαντήσεων), ο Δημόσιος Τομέας (9%), αλλά και η γεωργία (2%), θα είναι οι κλάδοι, που θα επηρεαστούν λιγότερο από το 5G (συγκριτικά πάντα με τους υπόλοιπους).

Τεκτονικές αλλαγές

Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλές βιομηχανίες: οι πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, η δραματικά μειωμένη καθυστέρηση και η αυξημένη αξιοπιστία αναμένεται να ανοίξουν την πόρτα για μαζική καινοτομία σχεδόν κάθε κλάδο.

Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης θα λειτουργήσουν ως οδηγοί για 5G. Κυρίαρχες ανάμεσά τους θα είναι οι Smart Cities (61%), ο βιομηχανικός αυτοματισμός και οι “έξυπνες” κατασκευές (48%), τα συνδεδεμένα οχήματα (35%) και τα “έξυπνα” σπίτια (30%).

Περί ασφάλειας

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι το μείζον θέμα, που πρέπει να απαντηθεί, ενόψει της μαζικής διείσδυσης της τεχνολογίας 5G είναι η ασφάλεια των δικτύων. Καθώς το 5G θα επιτρέψει μια μαζική αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών, καθώς και νέες περιπτώσεις χρήσης IoT, θα υπάρξει σημαντική επέκταση του πεδίου δράσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες των παραβιάσεων της ασφάλειας θα αυξηθούν δραματικά, με την εμφάνιση κρίσιμων εφαρμογών σε δίκτυα 5G, όπως αυτόνομα οχήματα, η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών και οι “έξυπνες” πόλεις.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος