Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της προσπάθειας να επιστρέψει η παραγωγή μικροτσίπ στην Ευρώπη

EPA-EFE / DANIEL KOPATSCH

Η Αυστρία υποστηρίζει τη σχεδιαζόμενη πράξη της ΕΕ για τα τσιπ, η οποία αποσκοπεί στην επιστροφή της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη. [EPA-EFE / DANIEL KOPATSCH]

Η Αυστρία υποστηρίζει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα μικροτσιπ, το οποίο αποσκοπεί στην επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών Υποθέσεων Μαργκαρέτε Σράμποκ, η οποία περιέγραψε επίσης το όραμά της για το πώς θα πρέπει να είναι η νέα στρατηγική..

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν την Τετάρτη, η Αυστριακή υπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή ημιαγωγών.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στις υπηρεσίες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά την τεχνολογία».

Σύμφωνα με την Σράμποκ, η στρατηγική για την επιστροφή της παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Αφενός, θα πρέπει να ενισχυθεί η υφιστάμενη παραγωγή τους. Ταυτόχρονα, όμως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει να γίνει πρωτοπόρος στην παραγωγή μικρότερων νανομετρικών μικροτσίπ – τα οποία σήμερα παράγονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία και πλήττονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα έλλειψη.

Η κ. Σράμποκ δήλωσε επίσης ότι το κύριο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ – τα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest  – IPCEI) – θα πρέπει να σχεδιαστεί πιο ευέλικτα, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίζουν τις εταιρείες ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στη λειτουργία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού», δήλωσε, καθώς οι ημιαγωγοί – «το πετρέλαιο του 21ου αιώνα» – είναι πολύ μεγάλης σημασίας για να εξαρτάται η ΕΕ από ξένους προμηθευτές.

Λόγω της παγκόσμιας έλλειψης προσφοράς ημιαγωγών, πολλοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή τους τελευταίους μήνες. Το μερίδιο της Ευρώπης στη διεθνή παραγωγή ημιαγωγών έχει μειωθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, στοχεύει στην αντιστροφή αυτής της τάσης, στην επιστροφή της παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη ώστε να καταστεί η ΕΕ λιγότερο εξαρτημένη από τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.