Η Αναγέννηση του Μακρόν κάνει το βήμα για κεντρώα Ευρωομάδα

[EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES]

Η πλατφόρμα της Αναγέννησης (Renaissance) του Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας κεντρώας συμμαχίας περισσότερων από 100 βουλευτών, καθόρισε τη στάση της σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο στο Στρασβούργο.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να έχει καταλυτικό ρόλο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, δεδομένου ότι ούτε το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ούτε οι σοσιαλιστές της ΕΕ θα μπορέσουν να σχηματίσουν πλειοψηφία. Ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται τον υποψήφιο του ΕΛΚ, Manfred Weber, αλλά «δεν αισθάνεται καθόλου δεσμευμένος από την αρχή του Spitzenkandidaten».

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Françoise Grossetête, δήλωσε ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το ψηφοδέλτιο του Μακρόν αντί του δικού της κεντροδεξιού κόμματος Les Republicains. Ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin επίσης έκανε μια παθιασμένη ομιλία για την ΕΕ στο Στρασβούργο.

Ο Guy Verhofstadt, ο οποίος έπρεπε να μείνει σε νοσοκομείο του Παρισιού για ένα θέμα υγείας, έστειλε ένα τηλεοπτικό μήνυμα, όπως και ο κεντροαριστερός Matteo Renzi, του οποίου το Δημοκρατικό Κόμμα σκέφτεται να ενταχθεί στην ομάδα Αναγέννησης στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Antonio Costa, ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, εξέφρασε επίσης την στήριξή του, σημειώνοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται τα προοδευτικά κόμματα της να συνεργαστούν.

«Εκείνοι που λένε ότι θα είμαστε απομονωμένοι και ότι δεν θα έχουμε καμία επιρροή στο κοινοβούλιο, θα ανακαλύψουν ότι έχουμε τουλάχιστον 100 νομοθέτες στους οποίους θα πρέπει να βασιστούν» δήλωσε η Nathalie Loiseau, η επικεφαλής της λίστας Renaissance.

Σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα θα πρέπει να είναι «μια κεντρώα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα κάνει τη διαφορά, χωρίς την οποία η πλειοψηφία δεν θα είναι δυνατή».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε στις 10 Μαΐου στη EURACTIV.com ότι ο Weber δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Νομίζω ότι ακόμη και το Βερολίνο πρότεινε τον Weber ως υποψήφιο «μιας χρήσης» και όχι επειδή πιστεύει ότι έχει πραγματική πιθανότητα να είναι ο διάδοχος του Juncker. Η ευρωπαϊκή αριστερά, οι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι έχουν ήδη πει ένα σαφές όχι στον κ. Weber. Μια νέα πλειοψηφία, η οποία μπορεί να επιλέξει άλλο πρόεδρο, διαμορφώνεται», ανέφερε ο Παπαδημούλης.

«Οι δημοκράτες της ΕΕ πρέπει να δημιουργήσουν μια ευρεία φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, από τον αριστερό Τσίπρα στον κεντρώο Μακρόν», είπε σε συνέντευξή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

X