Γιούνκερ: Η ολοκλήρωση της ΟΝΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ

[European Commission]

Άμεση και βαθιά μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, λόγω πιθανής αναταραχής του χρηματοπιστωτικού και πολιτικού συστήματος σε Ιταλία και Ισπανία, ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Τρίτη (5 Ιουνίου).

«Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν υπενθύμιση για την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος άμεσα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, με σαφή αναφορά στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη νότια Ευρώπη.

Θετική η Κομισιόν στις προτάσεις της Μέρκελ για την Ευρωζώνη

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Επιπλέον, προσπάθησε να εξομαλύνει τις πρόσφατες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του Επιτρόπου, Günther Oettinger, σχετικά με την Ιταλία. «Η θέση της Ιταλίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας «πόσα έχει κάνει αυτή η χώρα, για να οικοδομήσει μια ενωμένη Ευρώπη».

Η Ιταλία, πρόσθεσε, «αξίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη».

Έτινγκερ: Δεν ήθελα να δείξω ασέβεια στους Ιταλούς

Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η δήλωση του επίτροπου Έτινγκερ στην DW ότι η αρνητική πορεία της οικονομίας θα πείσει τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν.

Πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Γιούνκερ επέμεινε και πάλι στην ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων για την ΟΝΕ, στοχεύοντας στην προστασία του κοινού νομίσματος και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε πόσο μακριά έχει φτάσει το ευρώ. Ωστόσο, ούτε πρέπει να υποτιμούμε την υπαρξιακή κρίση που έχουμε περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η οικονομική κρίση του 2008 «έχει αφήσει βαθιά σημάδια στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό μας, που παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανάγκη να ληφθούν όλες οι αποφάσεις «συλλογικά, με συνεκτικό και διαφανή τρόπο, με ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα».