Γιούνκερ: Η αποδοχή του ιταλικού προϋπολογισμού θα θεωρηθεί «προσβολή» από τα κράτη-μέλη

[Mina Andreeva/Twitter]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (16 Οκτωβρίου) ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τις πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης, διότι τα κράτη μέλη θα θεωρούσαν «προσβολή» μια τέτοια ενέργεια.

Ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία για τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της.

«Εάν αποδεχθούμε την υπέρβαση (ελλείμματος) … μερικές χώρες θα το θεωρούσαν προσβολή και θα μας επέκριναν με το επιχείρημα ότι είμαστε πολύ ευέλικτοι με την Ιταλία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Γιούνκερ: Η ειδική μεταχείριση της Ιταλίας θα σήμαινε το τέλος του ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε την Ιταλία να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επικρίνεται από τις Βρυξέλλες, διότι θεωρείται μη συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αυτή τη φορά η Επιτροπή θα εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες για την περίπτωση της Ιταλίας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι οι πρόσθετες δαπάνες είναι απαραίτητες για την τόνωση των επενδύσεων στη χώρα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λιτότητα είναι ένα μονοπάτι που δεν μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε», υπογράμμισε.

Εντούτοις, το δημοσιονομικό του σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει ισχυρή αντίδραση από τους εταίρους στην Ευρωζώνη.

Ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ δήλωσε ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν αποτελεί μέρος της επίσημης ημερήσιας διάταξης της επικείμενης Συνόδου κορυφής, καθώς οι ηγέτες θα συζητήσουν αναφορικά με τις συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσης του πλαισίου της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι παρά τη διαμάχη υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Είμαι σίγουρος ότι η ατμόσφαιρα θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τον Ιούνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο πριν από τον Δεκέμβριο, προκειμένου να διευκρινίσουμε τις θέσεις ορισμένων κρατών μελών», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Έτοιμη να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας η Επιτροπή

Στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα, αν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει τα ανακοινωθέντα στοιχεία για το έλλειμμα, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στη EURACTIV.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή είχε ήδη προειδοποιήσει σε επιστολή της προς την ιταλική κυβέρνηση ότι το σχέδιο προϋπολογισμού συνιστά «σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής» που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εξήγησε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες εντός της εβδομάδας.

«Αυτό χρειαζόμαστε: έναν σεβαστό διάλογο μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

X