Γιούνκερ: Πρόταση για σύσταση θεσμικού οργάνου για την εποπτεία της εργατικής νομοθεσίας

Νέο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα κράτη μέλη θέλει να συγκροτήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι κανόνες της ΕΕ για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού θα εφαρμόζονται με δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό τρόπο από έναν νέο ευρωπαϊκό οργανισμό που άπτεται της νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ την Τετάρτη (13 Σεπτεμβρίου) στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Στρασβούργο.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το όργανο της ΕΕ που θα εποπτεύει την εργατική νομοθεσία θα βοηθήσει στη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού ατόμων (συνολικά 16 εκατ. Ευρωπαίοι) που εργάζονται ως αποσπασμένοι υπάλληλοι..

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, 1,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ταξιδεύουν καθημερινά σε άλλα κράτη μέλη για αναζήτηση εργασίας.

Ωστόσο, η επικέντρωση της Κομισιόν στην ανάγκη περισσότερων νόμων που αφορούν σε κοινωνικά ζητήματα, προκάλεσε τριβές στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που δεν επιθυμούν να ορίσει η ΕΕ τους κανόνες για την απασχόληση και τους μισθούς.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος για την απασχόληση, Marianne Thyssen, υποστήριξε την πρόταση του κ. Γιούνκερ. Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε: «Για να έχουμε μια ευρωπαϊκή ενιαία αγορά εργασίας, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή αρχή για την αγορά εργασίας.

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι ο νέος οργανισμός της ΕΕ θα μπορούσε, επίσης, να παράσχει συστάσεις αναφορικά με τους τομείς εργασίας και τις γεωγραφικές περιοχές που ενδέχεται να παρουσιάσουν ελλείψεις κατά τα προσεχή έτη.

Την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Γιούνκερ για την προώθηση της εργατικής νομοθεσίας, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

X