Γιούνκερ: Κίνδυνοι περικοπών σε ΚΑΠ και Συνοχή

[Council]

Την πρόθεσή τους ότι θα προσθέσουν περισσότερα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε ότι τα κονδύλια για τους αγρότες και τη συνοχή θα συνεχίσουν να μειώνονται.

«Ναι, θα πρέπει να κάνουμε περικοπές στη συνοχή και τις γεωργικές δαπάνες», δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο κορυφής.

«Δεν συμφωνώ με αυτή την ιδέα, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις προτεραιότητές τους για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο και το μέγεθος των κοινών οικονομικών τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα θεσμικά όργανα συμφώνησαν ότι η Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού νέες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το Brexit θα αφήσει τρύπα ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό και οι νέες προτεραιότητες θα μπορούσαν να προσθέσουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες δαπάνες, προέβλεψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ΕΕ ζητούν Ουγγαρία και Πολωνία

Πρόθυμες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2019 εμφανίστηκαν η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Οι δύο χώρες απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα «πιο …

Για την Ισπανία και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών κρατών μελών, οι πρόσθετες συνεισφορές αποσκοπούν στην προστασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των δαπανών για τη συνοχή.

Ωστόσο, παρά τα πρόσθετα κονδύλια, οι γεωργικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία θα υποστούν περικοπές, καθώς αντιπροσωπεύουν το 70% των σημερινών δαπανών της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Η ομάδα καθαρών συνεισφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας, αντιτάχθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού, γεγονός που θα καθιστούσε τις περικοπές πιο δραστικές.

Oettinger: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί παρά το Brexit

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, παρά την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Günther Oettinger, την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου).

Οι δαπάνες μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να κυμαίνονται …

«Εκσυγχρονισμός» του προϋπολογισμού

Σε ομιλία του προς τους δημοσιογράφους, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ζήτησε «διεύρυνση κονδυλίων» για τις νέες προτεραιότητες με «εκσυγχρονισμό» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Συμφωνήσαμε πολύ εύκολα για τον αριθμό των προτεραιοτήτων που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

«Συνεπώς, θα πρέπει να συνδυάσουμε μια νέα προσέγγιση στις υπάρχουσες πολιτικές με νέες πολιτικές». Εντούτοις, «αν θέλουμε να έχουμε μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να πληρώσουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι σήμερα οι δαπάνες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 1% του ΑΕΠ της Ένωσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να αυξηθεί το όριο αυτό στο 1,3%.

THE BRIEF: Τρέχα, MFF, τρέχα

Η αισιοδοξία είναι ένα ηθικό καθήκον, όπως πιστεύουν οι Επίτροποι και οι ευρωβουλευτές. Ή τουλάχιστον αυτό θα ήταν το συμπέρασμα κοιτάζοντας την πρόθεση της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου να καταλήξουν σε συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον μακροπρόθεσμο …

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Juha Sipilä, τάχθηκε υπέρ μιας περιορισμένης αύξησης του προϋπολογισμού, προτείνοντας ως πιθανό συμβιβασμό την αύξηση των δαπανών έως και 1,1%.

Πάντως, ο πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2019, τότε «θα υπάρξουν συνέπειες».

Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να προστεθούν ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ. Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρότειναν ότι η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες ή ο σεβασμός της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση, για να επωφελούνται τα κράτη μέλη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Προβληματική η διαβούλευση για τη Συνοχή

Την έντονη αντίθεσή της στις διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής εξέφρασε η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), λέγοντας ότι είναι προκατειλημμένες.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή απάντησε …

Η νέα αυτή προϋπόθεση θεωρείται από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ως μέσο, για να αναγκάσει την Πολωνία να αναστρέψει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε ότι εξεπλάγην από αυτή την προϋπόθεση, καθώς κανένας ηγέτης δεν την αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τέλος, εξήγησε ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, ήταν «έτοιμος να την υποστηρίξει».

X