Ο Γιούνκερ καταγγέλλει ότι άλλα είπε και άλλα μετέφερε η Αθήνα

juncker

Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατηγορώντας την ανοικτά πως μετέφερε πράγματα στους Έλληνες που «δεν ανταποκρίνονται» σε όσα είπε ο ίδιος. «Θετικό» ότι ο Γιούνκερ διαφοροποιείται από τους θεσμούς για τον ΦΠΑ, απαντά η Αθήνα

O πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως δεν είχε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή οπότε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις «καθώς δεν οδηγούσαν πουθενά εξαιτίας των ελληνικών θέσεων». «Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από τη Ελλάδα θα ήταν ευκολότερη εάν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτό που πραγματικά προτείνει η Κομισιόν» είπε. «Κατηγορώ την ελληνική πλευρά ότι είπε πράγματα στους Έλληνες που δεν συνάδουν με τα όσα είπα στον έλληνα πρωθυπουργό» τόνισε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε δε μεγάλο λάθος την αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ρεύμα. Αντί αυτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως πρότεινε άλλους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού προϋπολογισμού, όπως με «μετριοπαθείς περικοπές» στις αμυντικές δαπάνες. Επιπλέον, είπε, πρότεινε πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για στήριξη των επενδύσεων. «Δεν νοιάζομαι για την ελληνική κυβέρνηση, νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα όσους υποφέρουν περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη εξαιτίας των προγραμμάτων που έπρεπε να εφαρμοστούν», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Απαντώντας στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.

EurActiv