Γερμανίδα «σοφός»: H EKT έχει αποκτήσει υπερβολική δύναμη

ecb_creditjpwers65

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη ισχύ δήλωσε χθες η  Ιζαμπέλ Σνάμπελ,  μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο είναι γνωστό ως οι «πέντε σοφοί».

«Η ΕΚΤ έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη, παρότι δεν υπόκειται σε κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο», γεγονός που «αντιμετωπίζω με κριτικό βλέμμα», τόνισε η  Σνάμπελ σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ερωτηθείσα εάν ο θεσμός, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη, έχει γίνει υπερβολικά ισχυρός, η ίδια απάντησε: «Θεωρώ πως ναι». Η ΕΚΤ «έχει επίσης γίνει πιο πολιτική. Αλλά αυτό οφείλεται στο ότι συχνά οι πολιτικοί δεν ανέλαβαν δράση και κατά συνέπεια ανάγκασαν την ΕΚΤ να το κάνει», τα΄΄ονισε η Σνάμπελ, για την οποία η ΕΚΤ «έχει μετατραπεί σε έναν σχεδόν πολιτικό θεσμό», κάτι που πρέπει να τερματιστεί κατά την άποψή της.

Η Σνάμπελ πάντως υπερασπίστηκε την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι.

«Τα χαμηλά επιτόκια είναι πάνω απ’ όλα συνέπεια της οικονομικής κρίσης», εκτίμησε. «Και η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη που επηρεάζει τα επιτόκια», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας μακροοικονομικές τάσεις, όπως για παράδειγμα η γήρανση του πληθυσμού. Η Σνάμπελ εξέφρασε διαφορετική άποψη από εκείνη πολλών Γερμανών πολιτικών, για τους οποίους τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ τιμωρούν τους Γερμανούς αποταμιευτές και μειώνουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο σκοπός αυτών των επικρίσεων είναι να πολιτικοποιηθεί η ΕΚΤ ακόμη περισσότερο. Οι εκκλήσεις να δοθεί στη Γερμανία μια ισχυρότερη ψήφος (σ.σ. στο Διοικητικό Συμβούλιο) και πιο άμεση επιρροή στην ΕΚΤ κινούνται στη λάθος κατεύθυνση», υπογράμμισε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ. «Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα» που δρα εντός της εντολής της, επέμεινε η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών στη Γερμανία προσέφυγε αυτήν την εβδομάδα κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η  γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε ότι το αντικείμενο της πρόσφατης προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

Η γερμανική εφημερίδα συμπληρώνει ότι οι καθηγητές και οι επιχειρηματίες αυτοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ξεκινάει προγράμματα που ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ισολογισμό της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου για τους Γερμανούς φορολογούμενους –υπό το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου της για πληθωρισμό μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με έναν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής για την προσφυγή, τον Μάρκους Κέρμπερ, δικηγόρο και καθηγητή δημοσιονομικών, η ΕΚΤ απομακρύνεται από την αρχή της «αναλογικότητας» των μέτρων της, σύμφωνα με την Welt am Sonntag.

EurActiv.gr με πρακτορεία