Γερμανία: «Φρένο» στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης βάζουν CDU/CSU

[EPA-EFE/ARMANDO BABANI]

Κορυφαία στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) της Καγκελαρίου Μέρκελ θα επιδιώξουν να εγκριθεί εντός της εβδομάδας σχετική απόφαση με την οποία θα απορρίπτεται κατηγορηματικά η αμοιβαιοποίηση χρεών κρατών-μελών της Ευρωζώνης και η θέσπιση οποιασδήποτε κοινής δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Επικαλούμενη πηγές στις τάξεις των Συντηρητικών της Καγκελαρίου Μέρκελ, η εφημερίδα ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη εναντιώνονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα σε εκείνη που προβλέπει να οριστεί Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών.

Συμβιβαστική διάθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ζητά η Μέρκελ

Πνεύμα συμβιβασμού στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιμένει στη διασφάλιση μεγαλύτερης «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης.

Στο μεταξύ, η κ. Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τα στελέχη του κόμματος σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, το δημοσίευμα υπογραμμίζει την αντίσταση που προβάλλουν οι Συντηρητικοί της Καγκελαρίου Μέρκελ σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση χρημάτων των Γερμανών φορολογούμενων για τη χρηματοδότηση άλλων κρατών μελών στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Μακρόν και Μέρκελ αναζητούν κοινό έδαφος για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν σήμερα να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έως τον Ιούνιο.

Τον περασμένο μήνα, η Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε την έκκληση να υπάρξει πνεύμα συμβιβασμού στις μεταρρυθμίσεις, στη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία περισσότερη «αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.