Γερμανία: Εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019

[EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Το «πράσινο φως» για τον εθνικό προϋπολογισμό του 2019 έδωσε το γερμανικό Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή (23 Νοεμβρίου), με δαπάνες που φθάνουν στα 356 δις ευρώ, προβλέποντας αύξηση στις αμυντικές δαπάνες. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πολιτικές δαπανών και εισοδήματος της Γερμανίας, καθώς ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Βιώσιμο το 60% του χρέους

Η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει δημιουργήσει τακτικά πλεόνασμα από το 2014. Επιπλέον, η Γερμανία βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη μέγιστου συνολικού χρέους 60% του ΑΕΠ το 2019.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υπόκειται σε διαρκείς επικρίσεις, διότι το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως το διευρυνόμενο επενδυτικό χάσμα ή η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα.

Οι ίδιοι επικριτές τονίζουν ότι είναι απαραίτητη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η ψηφιακή ατζέντα, η περίθαλψη και η δημόσια υποδομή.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη τομέας στον προϋπολογισμό, στον οποίο οι δαπάνες θα αυξηθούν έντονα και αφορά στο Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της υπουργού Ursula von der Leyen αυξήθηκε κατά 12%, φθάνοντας τα 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Η άνοδος αυτή ενδέχεται να οφείλεται στην πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ στη Γερμανία για αύξηση των συνεισφορών της στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των σχολείων με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα το σχέδιο προϋπολογισμού. «Πώς εξασφαλίζουμε την κοινωνική ειρήνη; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε μια ενωμένη Ευρώπη; Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει και να βρει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Anton Hofreiter, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Βλέπουμε έναν συνασπισμό, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και δεν έχει ασχοληθεί με τις ανησυχίες και τις ανάγκες του λαού», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του κόμματος Die Linke, Gesine Lötzsch, επέκρινε το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά και δεν ενισχύθηκαν άλλοι τομείς.

«Υποτίθεται ότι δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να διατεθούν για το «ολοήμερο σχολικό πρόγραμμα». Παρόλα αυτά αφαιρέθηκαν από το σχέδιο προϋπολογισμού εν μια νυκτί. Είναι ντροπή», δήλωσε η κ. Lötzsch.

«Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2019, που εγκρίθηκε σήμερα, φέρει την υπογραφή  των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι ένας προϋπολογισμός με συγκεκριμένες βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή και σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Achim Post (SPD).

«Ο προϋπολογισμός αφαιρεί το βάρος των οικογενειών και των εργαζομένων και επενδύει σε καλά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ψηφιοποίηση, την αστυνόμευση και το ισχυρό κράτος δικαίου».

Επιπροσθέτως, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier, τόνισε ότι θα διατεθούν περισσότερες πιστώσεις στο υπουργείο το 2019 για μελλοντικές επενδύσεις.

«Ενισχύουμε την ικανότητα της Γερμανίας να ανταγωνιστεί και να καταστεί καινοτόμος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομίας. Το 2019, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας για έρευνα και ανάπτυξη θα αυξηθούν κατά 132 δις ευρώ. Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για παράδειγμα μέσω του αποδεδειγμένου κεντρικού προγράμματος καινοτομίας για τις ΜμΕ (ZIM)».

Επιπλέον, 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε μέτρα με στόχο την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της γερμανικής οικονομίας.

Επικριτική η στάση της ΕΕ για το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο

Εντούτοις, η κριτική δεν προέρχεται μόνο από τη γερμανική αντιπολίτευση. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται απόλυτα ικανοποιημένες με τις επιδόσεις της Γερμανίας. Η Φθινοπωρινή δέσμη «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» περιλαμβάνει σχόλια για τα δημοσιονομικά σχέδια των χωρών, αλλά και την έκθεση μηχανισμού προειδοποίησης, η οποία εξετάζει τις οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών.

Στην έκθεση εκφράζονται ανησυχίες, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι η Γερμανία υπερέβη το όριο του 6% στην ΕΕ για εμπορικά πλεονάσματα.

«Από το 2011, σημειώθηκε σταδιακή αύξηση του μεγάλου πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας. Επί του παρόντος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε μεγάλα πλεονάσματα που καταγράφηκαν στη Γερμανία και την Ολλανδία», ανέφερε η τελευταία έκθεση.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και επιθυμεί να εξετάσει διεξοδικά τα γερμανικά σχέδια.

X