Γεωργιάδης: Η Κύπρος σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων εντός του 2016

Η κυπριακή σημαία

Η Κύπρος σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα φέτος, προσφεύγοντας στις αγορές για πρώτη φορά μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Χάρης Γεωργιάδης, στο πρακτορείο Bloomberg.

«Ουσιαστικά, θέλουμε να εξομαλύνουμε περαιτέρω τις περιόδους αποπληρωμής του χρέους, σε έναν πενταετή ορίζοντα. Έχουμε εξομαλύνει τις λήξεις του χρέους για το 2016 και το 2017, έτσι δεν πιεζόμαστε να κινηθούμε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά θα διερευνήσουμε σίγουρα τις συνθήκες της αγοράς με την προοπτική έκδοσης ενός μεσοπρόθεσμου ομολόγου σε ευρώ (Euro Medium Term Note)», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Το αξιόχρεο της Κύπρου δεν έχει ακόμη επενδυτική διαβάθμιση από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με αποτέλεσμα τα ομόλογά της να μην είναι επιλέξιμα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα. «Θέλουμε να επιτύχουμε επενδυτική διαβάθμιση όσο το δυνατόν συντομότερα και πιστεύω πράγματι ότι η κυπριακή οικονομία έχει ήδη τα βασικά μεγέθη για να δικαιολογήσει αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της», τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κύπρος έχει τρία συνεχόμενα έτη με σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους, ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου στις 13 Νοεμβρίου σε Β1 από B3, αναφέροντας μία ταχύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάκαμψη και σταθερά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το κυπριακό αξιόχρεο σε B+ από B- στις 23 Οκτωβρίου και ο S&P σε BB- από Β+ στις 25 Σεπτεμβρίου.