Γαλλική Προεδρία ΕΕ: Προτεραιότητα η ψηφιακή ρύθμιση και η τεχνολογική κυριαρχία

Η Γαλλία επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι δύο βασικοί νομοθετικοί φάκελοι στις Βρυξέλλες, η Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT [LUDOVIC MARIN/EPA]

Η ψηφιακή ρύθμιση και η τεχνολογική κυριαρχία θα είναι μεταξύ των ψηφιακών προτεραιοτήτων της Γαλλίας όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Γαλλία επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι δύο βασικοί νομοθετικοί φάκελοι στις Βρυξέλλες, η Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στις 9 Δεκεμβρίου.

Η DMA αποσκοπεί στη διασφάλιση του ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά, ενώ η DSA αποσκοπεί στη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου και των υπηρεσιών.

«Η Γαλλία θέλει να κινηθεί γρήγορα», δήλωσε στη EURACTIV ο Γάλλος κεντρώος ευρωβουλευτής και ειδικός σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας Φιλίπ Λατόμπ. «Όσο γρηγορότερα κινηθούμε, τόσο λιγότερο θα μπορούν οι αμερικανικοί κολοσσοί να ασκήσουν πιέσεις», πρόσθεσε.

«Όταν ξέρουμε πώς να οργανωθούμε, δημιουργούμε πρότυπα σε διεθνή κλίμακα», δήλωσε επίσης ο Μακρόν στις 9 Δεκεμβρίου αναφερόμενος στον ΓΚΠΔ, τον νόμο της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο οποίος έχει εμπνεύσει άλλες χώρες να δημιουργήσουν νομικά πλαίσια που ρυθμίζουν τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων.

«Οι ψηφιακοί γίγαντες δεν είναι απλώς συμπαθητικές εταιρείες με τις οποίες πρέπει να συνεργαστούμε, είναι αντίπαλοι, αντίπαλοι των κρατών που δεν σέβονται τους οικονομικούς μας κανόνες και πρέπει επομένως να ρυθμιστούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ στους δημοσιογράφους στις 10 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «δόγμα» που έχει «καταρρεύσει».

Η Γαλλία σκοπεύει επίσης να θέσει σε ισχύ κατά τη διάρκεια της θητείας της τη διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Με την υποστήριξη της G20 στα τέλη Οκτωβρίου, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να εισαγάγει δύο νομοθετικά κείμενα που σχετίζονται με τη συμφωνία «έως την άνοιξη», μεταξύ των οποίων ένα για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και ένα για την κατανομή των φόρων μεταξύ των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες.

Τεχνολογική κυριαρχία

Παρουσιάστηκε επίσης το όραμα του Παρισιού σχετικά με την τεχνολογική κυριαρχία, αν και φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός.

«Δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία χωρίς τεχνολογική κυριαρχία. Δεν μπορείτε να διεκδικήσετε κυριαρχία αν τα δίκτυα 5G είναι κινεζικά, αν οι δορυφόροι σας είναι αμερικανικοί, αν οι εκτοξευτές σας είναι ρωσικοί και αν όλα τα προϊόντα εισάγονται από το εξωτερικό», δήλωσε ο Λε Μερ.

Ο Λε Μερ πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ημιαγωγούς, ενώ 500 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για υποδομές cloud.

«Το IPCEI είναι ένα περίεργο εργαλείο», δήλωσε στη EURACTIV ο Jean-Paul Smets, ιδρυτής της «Nexedi» και μέλος του οργανισμού «Euclidia». Ο «Euclidia» κάλεσε πρόσφατα τις χώρες της ΕΕ να εναρμονίσουν τη στρατηγική τους για το νέφος, διότι ο κατακερματισμός των προτύπων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της ευρωπαϊκής ψηφιακής κυριαρχίας.

«Μας ζητείται να συμμετάσχουμε σε κάτι ιδιαίτερο μέσω μεσαζόντων που είναι προαγωγοί της αμερικανικής τεχνολογίας», συνέχισε ο Smets, επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που διοχετεύονται στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καταλήγει στις τσέπες των μεγαλύτερων παικτών.

«Με αθέμιτες πρακτικές αδειοδότησης, η «GAFA» (Google, Apple, Facebook, Amazon) θα καταλάβει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», προειδοποίησε ο Francisco Mingorance, γενικός γραμματέας της «Cispe» σε στήλη του «Le Figaro» στα τέλη Νοεμβρίου.

Η κριτική αυτή αποτελεί μέρος της γενικής δυσαρέσκειας πολλών Γάλλων παικτών του cloud. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα και στις δύο πλευρές, αφήνοντας ελεύθερο το δρόμο για τους αμερικανικούς γίγαντες που ήδη υπάρχουν, ενώ προσπαθεί να αναδείξει τους ευρωπαίους πρωταθλητές.

Ομοίως με αυτούς τους παρόχους cloud, οι Latombe και Smets ζητούν μεγαλύτερη χρήση των εργαλείων δημόσιων συμβάσεων και έχουν καλέσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν την ιδέα ενός συστήματος φορολογικών πιστώσεων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Το αποτέλεσμα είναι επτά φορές μεγαλύτερο για ένα ευρώ τζίρου από ό,τι για ένα ευρώ επιδότησης», δήλωσε ο Latombe.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταλέντο

Η γαλλική στρατηγική αρέσει επίσης σε αρκετές βιομηχανικές οργανώσεις.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο να λυπούμαστε που δεν διαθέτουμε τεχνολογίες τόσο ισχυρές όσο αυτές που μπορεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα να απαρνούμαστε τις ευκαιρίες που μας προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες», δήλωσε ο PierreMarie Lehucher, συμπρόεδρος της «Numeum», μιας ένωσης του ψηφιακού οικοσυστήματος στη Γαλλία.

Όσον αφορά τη γαλλική συμμαχία των ψηφιακών βιομηχανιών, γνωστή ως «Afnum», η γενική εκπρόσωπός της, Stella Morabito, δήλωσε στη EURACTIV το εξής: «πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε αυτή τη σύνθεση μεταξύ της αρχής της πραγματικότητας και του γεγονότος της υποστήριξης των ευρωπαϊκών φορέων».

Η ίδια κάλεσε επίσης τη Γαλλία να δείξει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και να πρωτοπορήσει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής ψηφιακής συμμαχίας δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε η γαλλική προεδρία να αποτελέσει μια ευκαιρία για την προώθηση των ψηφιακών επαγγελμάτων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ταλέντων.

«Η Γαλλία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της κατάρτισης νέων ταλέντων, στη διατήρησή τους και στη διασφάλιση ότι υπάρχει αναπροσαρμογή, αναβάθμιση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «πολλές ανισότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει να «οικοδομεί μια ατζέντα για την προσέλκυση ταλέντων» στην ομιλία του, όπου έθεσε τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας.