Γαλλία: Σύστημα καρτών για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας

Εργοτάξιο στη Γαλλία. [Guillaume Galdrat]

Η Γαλλία έχει ξεκινήσει την έκδοση επαγγελματικών καρτών για τους εργαζόμενους στην οικοδομή στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό φέτος. Ο στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της παράνομης απόσπασης εργαζομένων στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve και ο υπουργός Εργασίας Myriam El Khomri την Τετάρτη (4 Ιανουαρίου) παρέδωσαν τις πρώτες από αυτές τις νέες κάρτες σε υπάλληλο κατασκευαστικής εταιρίας. Οι κάρτες παράγονται στην ίδια εγκατάσταση εκτύπωσης υψηλής ασφαλείας, στην Flers-en-Escrébieux, όπου επίσης εκτυπώνονται τα διαβατήρια, οι ταυτότητες και οι κάρτες καυσαερίων.

Με την σθεναρή υποστήριξη από τους εργοδότες στους τομείς των κατασκευών και των δημοσίων έργων καθόλη τη διαδικασία ανάπτυξης τους εδώ και δέκα χρόνια, οι εν λόγω επαγγελματικές κάρτες θα φέρουν μια φωτογραφία, προσωπικά στοιχεία του εργαζόμενου και του εργοδότη, καθώς και ένα μοναδικό bar code το οποίο θα μπορεί να διαβαστεί από τους επιθεωρητές χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά.

Παιδί της οικονομικής μεταρρύθμισης του Μακρόν

Το μέτρο έγινε υποχρεωτικό από την οικονομική μεταρρύθμιση του Μακρόν το 2015 και θα επεκταθεί και σε έκτακτους υπαλλήλους και τους αποσπασμένους εργαζόμενους από αλλοδαπές εταιρείες. Σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους του τομέα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις κάρτες ως «πρόοδο για την προστασία των εργαζομένων και την υπεράσπιση του κοινωνικού μας μοντέλου». Ξεκινώντας από αυτό το Φεβρουάριο, οι κάρτες θα διανεμηθούν σε 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους από μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις.

https://www.euractiv.com/section/social-europe-jobs/news/france-threatens-to-stop-applying-eu-law-on-posted-workers/

Ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει μια έκρηξη του outsourcing και σημαντική αύξηση στην παράνομη εργασία τα τελευταία χρόνια. Οι γαλλικές τοπικές αρχές έχουν αναστείλει ή τερματιστεί την λειτουργία 33 εργοταξίων το 2016 για παραβάσεις της νομοθεσίας για την απασχόληση, δήλωσε ο Cazeneuve. Η κάρτα θα κοστίζει € 10,80, ένα διοικητικό τέλος που πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες.