Γαλλία: Κινητοποιήσεις συνδικάτων, ζητούν αύξηση μισθών

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. [EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo]

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Γαλλίας την Τρίτη 5/10, καλώντας την κυβέρνηση Μακρόν να αυξήσει τους μισθούς και τα κοινωνικά επιδόματα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα, μετά το κάλεσμα των γαλλικών συνδικάτων.

«Δεν πρέπει να αναγκάσουμε τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος της κρίσης», δήλωσε ο Yves Veyrier, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής δύναμης ouvrière, στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι FranceInfo.
Ο Βέιριερ προειδοποίησε την κυβέρνηση – η οποία δίνει προτεραιότητα στη διάσωση της οικονομίας με «όποιο κόστος» – από το να πληρώσει το κόστος της πανδημίας με απολύσεις προσωπικού ή επανατοποθετώντας την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στο τραπέζι. Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είχε ήδη προκαλέσει πολυάριθμες μαζικές διαμαρτυρίες πριν από την κρίση.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος καυσίμων, φυσικού αερίου του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται το χειμώνα, ο Philippe Martinez, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «χρειαζόμαστε άμεσες απαντήσεις» από την κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν υψηλότερους μισθούς και μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση καθώς και την ασφάλιση ανεργίας.
Παράλληλα, το συνδικάτο εργοδοτών Umih πρότεινε την αύξηση των μισθών κατά 6-9% για τους εργαζόμενους που εργάζονται στον κλάδο των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.