Γαλλία και Γερμανία ανακοινώνουν Πράσινα Σχέδια Ανάκαμψης

Μπρούνο Λεμέρ [ΑΠΕ - ΜΠΕ]

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz παρουσίασαν τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών τους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (27 Απριλίου) ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 30ής Απριλίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να κάνουμε αυτήν την παρουσίαση μαζί, επειδή Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται στενά από την αρχή της κρίσης», δήλωσε ο Le Maire, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η γαλλική οικονομία θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2022. «Δεν εισάγουμε μεταρρυθμίσεις προς όφελος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εισάγουμε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των Γάλλων πολιτών και του έθνους. Η κρίση δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τις προσπάθειές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της γαλλικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Le Maire. Η Γαλλία σχεδιάζει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του «France Relance», μιας στρατηγικής βασισμένης στην οικολογία, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Ο Le Maire είπε ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 30 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. «Αυτό το σχέδιο ανάκαμψης σηματοδοτεί την ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Le Maire, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε άλλους και πρέπει να βασιστεί στα δικά της πλεονεκτήματα».

 

Πράσινα σχέδια ανάκαμψης

Το 50% του γαλλικού προϋπολογισμού που διατίθεται για την οικονομική ανάκαμψη πρόκειται να κατευθυνθεί προς την Πράσινη Μετάβαση με «στόχο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 κατά 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990», πρόσθεσε ο Le Maire. Αυτό θα επιτευχθεί ιδίως μέσω της «μεγάλης επιτυχίας» του «MaPrimeRenov» της France Relance – ενός συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, για το οποίο έχουν υποβληθεί περίπου 230.000 αιτήσεις.

Ο νόμος για το κλίμα και την ανθεκτικότητα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο γαλλικό κοινοβούλιο στις 4 Μαΐου, είναι επίσης μέρος αυτού του σχεδίου, δήλωσε ο υπουργός. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι το 40% του προϋπολογισμού που διατίθεται για την ανάκαμψη, αξίας 11 δισ. ευρώ, θα διατεθεί για το κλίμα. Περίπου το 25% του γαλλικού προϋπολογισμού θα αφιερωθεί επίσης στην ψηφιακή μετάβαση, δήλωσε ο Le Maire, διευκρινίζοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να «βασίζεται στην τεχνολογική ανεξαρτησία, που είναι το κλειδί για την πολιτική κυριαρχία». Ο Le Maire δήλωσε επίσης την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να επικεντρωθεί στην «βιομηχανική μετεγκατάσταση». Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, θα στοχεύει σε μια «μεγάλη πρωτοβουλία ψηφιακής εκπαίδευσης», ανακοίνωσε ο Scholz.

 

Next Generation EU

Από το γαλλικό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο. Η Γερμανία αναμένει 25,6 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό. Τα ποσά του Ταμείου θα καταβληθούν σε δάνεια και επιχορηγήσεις για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, καθώς οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, για να λάβει τα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει διάφορα κριτήρια: Το 37% των δαπανών πρέπει να αφιερωθεί σε περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ – με πρωταρχικό στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 – και 20% στην ψηφιοποίηση της οικονομίας. Ο κ. Le Maire τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να λάβει τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο «πριν από το τέλος του καλοκαιριού». Τέλος, οι δύο Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν ότι θα υποβάλουν και επισήμως τα Σχέδια Ανάκαμψης στην Επιτροπή την Τετάρτη, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία

Μετάφραση και δημοσιογραφική επιμέλεια στα ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης