Φον ντερ Λάιεν: Εύσημα στην Ιταλία για την οικονομία- Πρόβλημα η ανεργία των νέων

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης της ΕΕ, μέσω της παραγωγής και παράδοσης εμβολίων, και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. [EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI]

«Η ιταλική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την Κυριακή, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Ακαδημαϊκού Έτους του Πανεπιστημίου Cattolica στο Μιλάνο.

Ωστόσο, είπε ότι ανησυχεί για το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ιταλία: «Και όμως, πάρα πολλοί νέοι εξακολουθούν να είναι άνεργοι. Σε αυτούς τους μήνες οικονομικής ανάκαμψης, η απασχόληση των νέων αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό από το συνολικό ποσοστό απασχόλησης. Έτσι, ήρθε η ώρα να το διορθώσουμε αυτό. Θέλω μια οικονομία που να δουλεύει για νέους όπως είσαστε εσείς. Μια οικονομία που ταιριάζει με τις προσδοκίες σας. Μια ευρωπαϊκή οικονομία για την επόμενη γενιά».

Επίσης τόνισε ότι «η οικονομική παραγωγή της Ιταλίας θα αυξηθεί στα προ κρίσης επίπεδα ήδη στα μέσα του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει μέχρι να αποφοιτήσουν οι πιο τελειόφοιτοι φοιτητές ανάμεσά σας. Η ζήτηση αυξάνεται και οι εταιρείες προσλαμβάνουν. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν κενές τόσες πολλές θέσεις εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης της ΕΕ, μέσω της παραγωγής και παράδοσης εμβολίων, και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης: «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να προμηθευτούμε και να παράγουμε εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους. Κι αυτός είναι ο λόγος που τώρα έχουμε όλες τις δόσεις που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Και για πρώτη φορά στην ιστορία μας, καταρτίσαμε ένα σχέδιο ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από εμάς, την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, για να βοηθήσουμε κάθε κράτος μέλος να ανακάμψει και να αναδιαμορφώσει την οικονομία του. Το ονομάζουμε NextGenerationEU».

(Eleonora Vasques | EURACTIV.com)