Φινλανδία – hackers: τεράστια παραβίαση προσωπικών δεδομένων υγείας σοκάρει πολίτες και πολιτικούς

hacking, hack, υπολογιστής, τεχνολογία, δεδομένα, internet, ασφάλεια, web, πληροφορίες ,δίκτυο, προγραμματισμός, κωδικός πρόσβασης, κυβερνοχώρος, λογισμικό, κυβερνοασφάλεια, προσωπικά δεδομένα, [Pixabay - gagnonm1993]

Η κυβερνοπειρατεία στο ιδιωτικό κέντρο ψυχοθεραπείας Vastaamo την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε ευαίσθητες και μυστικές πληροφορίες πιθανώς δεκάδων χιλιάδων πελατών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να βρεθούν στα χέρια εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, δημιουργώντας ένα κύμα σοκ σε όλη τη χώρα και αποκαλύπτοντας κενά στην ασφάλεια των δεδομένων. Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει γραμμές βοήθειας για να βοηθήσει εκείνους που έχουν παραβιαστεί.

Οι χάκερ κρατούν ομήρους το Vastaamo και τους πελάτες του για λύτρα, απαιτώντας 40 bitcoin αξίας περίπου 450.000 € από την εταιρεία και μεταξύ 200 και 500 € από ασθενείς, οι οποίοι είχαν λάβει email απαιτώντας τα χρήματα σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που δεν δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Οι χάκερ έχουν διαρρεύσει επίσης τις συνεδρίες και τις σημειώσεις περίπου 300 ασθενών σε έναν ιστότοπο Tor.

Η εταιρεία με έδρα το Ελσίνκι, η οποία δραστηριοποιείται σε 22 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα και απασχολεί περίπου 300 ψυχοθεραπευτές, δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για τη διαρροή.

Το περιστατικό διερευνά επί του παρόντος το Φινλανδικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών και ανώνυμοι εμπειρογνώμονες από την κοινότητα των χάκερ έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους. Θα διερευνηθούν επίσης τα πρωτόκολλα προστασίας δεδομένων της εταιρείας.

Βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης πραγματοποίησαν συνάντηση διαχείρισης κρίσης την Κυριακή (25 Οκτωβρίου), δεδομένης της κλίμακας και της σπανιότητας αυτού του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, μετά την οποία ο Φινλανδός Πρόεδρος Sauli Niinistö δήλωσε: «μας επηρεάζει όλους»

Ο Mikko Hyppönen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας F-Secure, έγραψε στο Twitter ότι μπορεί να θυμηθεί μια μόνο παρόμοια υπόθεση – το περιστατικό του κέντρου αποκατάστασης προσώπου στη Φλόριντα το 2019