Φιλελεύθεροι: Η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων «υπονομεύει» την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη εξαπέλυσε επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων «υπονομεύει» την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στην ελληνική Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα «θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις».

«Με την διεκδίκηση των αποζημιώσεων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσίπρας υπονομεύει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ίδιος φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι οι πρώην εχθροί έκαναν μια ζωτικής σημασίας επιλογή να συνεργαστούν και να αναπτύξουν ένα κοινό μέλλον, μετά τον Β’ ΠΠ. Με τον τρόπο αυτό, διόρθωσαν το λάθος που έγινε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt.

«Οι απαιτήσεις του Τσίπρα είναι πολύ αρνητικές και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αντί να δώσει νέα πνοή στα φαντάσματα του παρελθόντος, θα πρέπει να θέσει όλες τις προσπάθειές του στην οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος για την Ελλάδα. Η εκδίκηση δεν θα πρέπει να αποτελεί τμήμα αυτού του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι επισκέψεις Τσίπρα και Βαρουφάκη στην Ευρώπη έδωσαν ένα σαφές μήνυμα: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν ένα σοβαρό και συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση έρθει με ένα τέτοιο σχέδιο, πιστεύω ότι η παράταση της διάρκειας των δανείων και ένα αναθεωρημένο επιτόκιο θα πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το μέλλον στην Ελλάδα είναι στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ αποκλείει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι μηδενική».

«Όλα αυτά τα θέματα ρυθμίσθηκαν νομικά οριστικά με τη συνθήκη 2 συν 4 που υπογράφηκε το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους Συμμάχους, οι οποίοι παραιτήθηκαν τότε των δικαιωμάτων τους επί των ηττημένων του 1945 – και η συνθήκη εγκρίθηκε από τον Ελλάδα, είπε. «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σ’ αυτή την οδό», πρόσθεσε.

EurActiv.gr

 

X