Ευρωζώνη: Σε χαμηλό διετίας η οικονομική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο, φτάνοντας σε χαμηλό διετίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διολίσθησε στις 106,2 μονάδες από το ελαφρώς αναθεωρημένο σημείο των 107,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η έβδομη συνεχόμενη πτώση και το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση, στις 106,8 μονάδες, αλλά η πιο απαισιόδοξη διάθεση του λιανικού τομέα έδωσε τον μεγαλύτερο τόνο.

Στην Ελλάδα διολίσθησε στις 99,6 μονάδες τον Ιανουάριο, από το επίπεδο των 100,9 του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία έρχονται μία μέρα πριν την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης της Eurostat για την οικονομική ανάπτυξη στα 19 κράτη μέλη του ευρώ. Θεωρείται ότι θα διαμορφωθεί στο μέτριο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018.

Το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε στις 0,5 μονάδες τον Ιανουάριο, από 2,3 τον Δεκέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της αγοράς.

Η διάθεση των καταναλωτών ενισχύθηκε, στο μείον 7,9 μετά την απότομη πτώση του Δεκεμβρίου στο μείον 8,3. Ωστόσο, το κλίμα στο λιανεμπόριο υποχώρησε στις μείον 1,9 μονάδες από μείον 0,1 τον Δεκέμβριο.

Το κλίμα στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 11 μονάδες, σχεδόν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις για 11,1.

Ο ξεχωριστός δείκτης οικονομικού κλίματος επίσης υποχώρησε τον Ιανουάριο, στο 0,69 από 0,86 τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για πτώση στις 0,75 μονάδες. Ηταν η πιο αδύναμη ανάγνωση από τον Ιανουάριο του 2017.

X