Ευελιξία από τα κράτη μέλη για τον προϋπολογισμό ζητά ο Oettinger

[European Commission]

Την ευρεία υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στην πρόταση για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021-2027 , εξέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπός για τον προϋπολογισμό, Günther Oettinger.

Αρκετοί Ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός συστήματος ιδίων πόρων, το οποίο χαρακτήρισαν ως εξαιρετική επιτυχία για το Κοινοβούλιο.

Η πρόταση για τους ίδιους πόρους θα μπορούσε να αποφέρει 22 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέσω μέτρων που περιλαμβάνουν νέους φόρους επί των πλαστικών και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 3% κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης για τις εταιρείες.

Γιούνκερ: Ρεαλιστικός και δίκαιος ο προϋπολογισμός – Μεγάλος χαμένος η συνοχή

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρια αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) απορρίφθηκε άμεσα από αρκετά κράτη μέλη.

Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές εξήραν την Επιτροπή για τη δέσμευση μιας δραστικής αύξησης των κονδυλίων για προγράμματα που υποστηρίχθηκαν από το Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Erasmus, το οποίο θα λάβει 30 δις ευρώ για την επταετή περίοδο χρηματοδότησης.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, Ska Keller, δήλωσε ότι ο στόχος της Επιτροπής για το 25% των δαπανών για την επίτευξη κλιματικών στόχων είναι «σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν παύει να αποτελεί μικρό βήμα».

«Θα πρέπει να είμαστε στο 50%», τόνισε.

Αναφορικά με την ΚΑΠ και την Πολιτική Συνοχής, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής, Jean Arthuis, υπογράμμισε ότι «Για πάνω από πέντε χρόνια, οι άμεσες πληρωμές στην ΚΑΠ θα είναι ανεπαρκείς».

Oettinger: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί παρά το Brexit

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, παρά την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Günther Oettinger, την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου).

Οι δαπάνες μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να κυμαίνονται …

«Πρέπει να συζητήσουμε την πρόταση της Επιτροπής για μείωση των άμεσων πληρωμών κατά 4%, περικοπές κατά 5% στη γεωργία και κατά 7% μείωση της συνοχής», δήλωσε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, José Manuel Fernandes.

«Θα θέλαμε ο προϋπολογισμός να μην είναι 1,1%, αλλά 1,3% του ΑΕΠ», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, Jens Geier, περιγράφει το ανώτατο όριο του 1,1% ως «αρκετά χαμηλό». «Αυτό το 1,1% καλύπτει μόνο μέρος του προϋπολογισμού που χρειαζόμαστε μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», διευκρίνισε ο κ. Geier.

Ταυτόχρονα, ο κ. Oettinger ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την πρόταση για τον προϋπολογισμό σε εθνικό επίπεδο.

«Εδώ δεν χρειαζόμαστε ομοφωνία, αλλά πλειοψηφία», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

X