Έξι εκατομμύρια Ισπανοί ζουν σε ακραία φτώχεια

Η κατάσταση μετά την πανδημία φαίνεται «ζοφερή και πολύ ανησυχητική» για την Ισπανία. [EPA-EFE/Enric Fontcuberta]

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας ήταν καταστροφικές για την Ισπανία, με έξι εκατομμύρια πολίτες να ζουν σε σοβαρή φτώχεια και 11 εκατομμύρια να κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ΜΚΟ Caritas.

Ο αντίκτυπος της κρίσης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19 οδήγησε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία σε οξεία φτώχεια και ο αριθμός των νοικοκυριών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της έλλειψης απασχόλησης των μελών τους και η επακόλουθη μείωση του εισοδήματος διπλασιάστηκε από το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Caritas.
Εν τω μεταξύ, 1,147 εκατομμύρια άνθρωποι κατέχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ισπανία για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση παγκόσμιου πλούτου που δημοσιεύθηκε από την Credit Suisse. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει ήδη το 2% των εκατομμυριούχων του κόσμου, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,8 εκατομμύρια έως το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse.

11 εκατομμύρια Ισπανοί ζουν τώρα σε μια κατάσταση «κοινωνικού αποκλεισμού», 22,7% περισσότερο από ό, τι το 2018, προειδοποίησε η έκθεση. Η κατάσταση μετά την πανδημία φαίνεται «ζοφερή και πολύ ανησυχητική» για την Ισπανία, τόνισε η ΜΚΟ.
Η Caritas προώθησε την Τετάρτη μόνο το πρώτο συμπέρασμα της αστραπιαίας μελέτης της για τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ισπανία, στην οποία ανέλυσε πάνω από 7.000 νοικοκυριά σε αρκετές ισπανικές περιοχές, αλλά τα τελικά στοιχεία των οποίων θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο Ιανουάριο.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι μόνο τέσσερα στα δέκα ισπανικά νοικοκυριά απολαμβάνουν σήμερα πλήρη κοινωνική και οικονομική ολοκλήρωση, 7,4% λιγότερο από ό, τι το 2018, πρόσθεσε η έκθεση.
Οι πιο ευάλωτοι, τόνισε η Caritas-Ισπανία, ήταν «εκείνοι που δεν έλαβαν τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης όταν έφτασε η ανάκαμψη από τη μεγάλη ύφεση το 2018».
Η κρίση COVID -19 εξασφάλισε ότι πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε σοβαρό κοινωνικό αποκλεισμό για πρώτη φορά από το 2007 – αύξηση 33,3% σε σύγκριση με μόλις τρία χρόνια πριν.
Αυτές οι οικογένειες υφίστανται αυτό που οι ειδικοί περιέγραψαν ως «συσσώρευση σοβαρών περιορισμών». Μεταξύ άλλων, αυτές οι οικογένειες πρέπει να ασχοληθούν με επισφαλείς δουλειές, να μην μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα στέγασής τους, να μην μπορούν να φάνε κρέας ή ψάρι δύο φορές την εβδομάδα ή να μην μπορούν να κρατήσουν το σπίτι τους ζεστό το χειμώνα.
“Ένα πρώτο συμπέρασμα (της έκθεσης) είναι ότι υπήρξε μια μετατόπιση των διαφορετικών στρωμάτων της (ισπανικής) κοινωνίας προς καταστάσεις μεγαλύτερης επισφάλειας και κοινωνικού αποκλεισμού, μια ασταμάτητη τάση προς μια πιο άνιση κοινωνία”, δήλωσε ο Thomas Ubrich, από τους συντάκτες της έκθεσης την Τετάρτη, όπως αναφέρεται από ισπανικά μέσα ενημέρωσης.