Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υπέρ της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

anti-ttip_protest._brussels_4_february_

Σαφή στήριξη στην αμφιλεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ έδωσαν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποστηρίξει πλήρως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη (4 Φεβρουαρίου).

«[Η Συμφωνία] θα αυξήσει το εμπόριο, θα μειώσει κόστος, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Carlos Ghosn, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

«Ζητάμε μια συνολική συμφωνία για την εξάλειψη των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών μέσω κανονιστικής σύγκλισης».

Η ACEA θα στηρίξει τη Συνθήκη, εφόσον η συμφωνία δεν θα υπονομεύσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και περιβάλλοντος, εξήγησε.

Οι τρέχουσες εμπορικές συνομιλίες λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών. ΜΚΟ, ομάδες καταναλωτών και περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει πολλές ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, το εμπόριο με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, έχει βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να επιτύχει το πρώτο θετικό αποτέλεσμά της από την αρχή της οικονομικής κρίσης, δηλώνει η ACEA.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι σταθερές εξαγωγές, καθώς και η νέα πολιτική δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέβαλαν στο θετικό ετήσιο αποτέλεσμα του τομέα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος», λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην αγορά.

>>Διαβάστε σχετικά: Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

*φωτογραφία [greensefa/Flickr]