Ευρωκοινοβούλιο: ευκαιρία για ανάπτυξη ο τουρισμός

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η Ευρώπη αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ο οποίος καταλαμβάνει τη τρίτη θέση ως η μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική της δραστηριότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της Γηραιάς Ηπείρου ποσό το οποίο μεταφράζεται στο 1,6 τρις ευρώ με προοπτικές να ανέλθει στα 2,1 τρις ευρώ μέχρι το 2025. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε χτες (27 Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Η Euractiv.gr μεταδίδει.

«Ο τουρισμός είναι το κλειδί για όλα τα κράτη-μέλη καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ.Ταγιάνι και πρόσθεσε  «Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο των 700 εκατομμυρίων τουριστών μέχρι το 2020 αλλά αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά».

Ο τουρισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας με την προϋπόθεσή ότι θα χαραχτεί μια εννιά πολιτική σε επίπεδο ΕΕ ενώ τα σημεία κλειδιά σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο θα πρέπει να είναι η επαγγελματική κατάρτιση, η ψηφιοποίηση η φορολογική εναρμόνιση και η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου κανόνων και ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Ως παράδειγμα πρόβαλε την περίπτωση της εταιρείας Google, όπου τα έσοδα και ο πλούτος που παράγεται έχουν αποδέκτες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως είπε και χάνεται μέρος των εσόδων που μπορούν να προκύψουν τη φορολογία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμη ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι. Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα COSME τόνισε ότι δεν είναι αρκετό και ότι θα πρέπει να διπλασιαστεί και να φτάσει στα 6-7 δισεκ. ευρώ.

Στην συνέχεια ο Γίρκι Κατάινεν, Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι ο στόχος ήταν να αποδεσμευτούν 350 δισ. για τον τομέα του τουρισμού μέχρι το 2018. «Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει 236 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό τα οποία έχουν επιμεριστεί σε διάφορα πρότζεκτ», είπε.

Από αυτή τη χρηματοδότηση επιλέξιμες δαπάνες είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, η ενίσχυση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλα έργα υποδομών με εθνικό και διασυνοριακό χαρακτήρα χωρίς να υπάρχουν εθνικές ποσοστώσεις. Ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Κατάινεν αναφέρθηκε στην αναβάθμιση τριών περιφερειακών αεροδρομίων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

Κατάινεν: Οι Έλληνες επενδυτές να έρθουν απευθείας στον EFSI και την ΕΤΕπ

Κάλεσμα προς τους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), αλλά και απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ακόμα και αν δεν απολαμβάνει την «κυβερνητική έγκριση», απευθύνει στην αποκλειστική συνέντευξη  που παραχώρησε στο Capital.gr ο Αντιπρόεδρος …

Βασική στόχευση για τον Επίτροπο είναι η δημιουργία πλατφορμών που θα λειτουργούν κυρίως προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα της καινοτομίας ενώ επεσήμανε ότι η τουριστική βιομηχανία συμβάλει στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Κατάινεν προς Ελλάδα: Αξιοποιήστε το ΕΣΠΑ για χρηματοδότησεις προς ΜμΕ

Τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση σύστασης πλατφόρμας στην Ελλάδα η οποία θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο Γίρκι Κατάινεν.

Όπως δήλωσε στη EurActiv, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας πρόκειται για …

 

Χρηματοδοτικά εργαλεία ή πολιτική συνοχής;

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Hudak ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί 1 δις ευρώ για τουριστικές επενδύσεις μέσω δανείων ενώ στόχος είναι να αυξηθεί το ποσό αυτό μετά το 2020 με τη μέθοδο των συγχρηματοδοτήσεων με την συμμετοχή και άλλων πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία. Ωστόσο κάνοντας την αυτοκριτική του δήλωσε ότι η ΕΤΕπ δεν έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερα δάνεια γιατί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουν μικρό μέγεθος ενώ πολλά κράτη μέλη αντιδρούν στη χρηματοδότηση πεντάστερων ξενοδοχείων.

Αποτελούν όμως τα χρηματοδοτικά εργαλεία το μοναδικό εχέγγυο για τη βελτίωση του τομέα του τουρισμού στην Ευρώπη;

Σε αυτό το ερώτημα διατύπωσε τις επιφυλάξεις του ο κ. Κύρκος ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό. «Το EFSI δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα» σημείωσε. «Το ζήτημα είναι η σύγκλιση. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πηγαίνει πέρα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε.

Ο κ. Κύρκος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση των υδροπλάνων στην Ελλάδα των οποίων η σχετική επένδυση απέσπασε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. από το Σχέδιο Γιούνκερ αλλά τελικά η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδατοδρομίων. Αναφορικά με το Σχέδιο Γιούνκερ τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τα Ταμεία Συνοχής.

 

 

 

X